Utnyttja det finaste vi har – rätten att rösta

Idag har runt åtta miljoner medborgare chansen att utnyttja det finaste vi har - rätten att rösta. Gör det du också. Om du inte redan har gjort det. Antalet förtidsröster i Enköping slår rekord i årets valrörelse.

Gå och rösta.

Gå och rösta.

Foto: Johan Nilsson/TT

Krönika2022-09-11 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Valdagen är demokratins verkliga högtidsstund. Då får alla svenskar chansen att uttrycka sin vilja. Allas röster är lika mycket värda – oavsett kön, ålder, inkomst eller andra skillnader som annars påverkar våra möjligheter. I riksdagsvalet krävs att du är svensk medborgare. I region- och kommunalval krävs det bara att du är folkbokförd där du ska rösta. Enligt statistikbyrån SCB kommer 670 000 utländska medborgare få chansen att lägga sin röst i årets svenska kommunal- och regionval.
Just den här dagen är din röst jämställd med alla andras. Slarva inte bort din röst. Det finns inga ursäkter.

Drygt 8 000 Enköpingsbor hade inte tålamod att invänta den 11 september. Det kommer att slås rekord i förtidsröstning i kommunen. Minst var fjärde röstberättigad Enköpingsbo har röstat redan innan valdagen. Du som inte har förtidsröstat. I dag gäller det. 
I dag kan din röst fälla avgörandet för att just dina hjärtefrågor ska hamna på agendan, och hur de ska behandlas, de närmaste fyra åren.

Det har på många sätt varit en ganska stökig valrörelse, även lokalt här i Enköping.
EP har rapporterat om valsabotage i olika former, om feltryckta adresser på röstkort, om valsedlar som inte har funnits på plats, manipulationsförsök från valarbetare och obemannade vallokaler som har hindrat väljare från att förtidsrösta. Bland mycket annat.
Vår krönikör Roger Pettersson – älskad av er läsare och inte så... älskad av politikerna – har på ett fantastiskt sätt lyft politiska knasigheter, krumbukter och galenpannerier i sina texter under lång tid. 
Det är störande för många av våra folkvalda. 
Så störande så att ett av partierna i den styrande politiska minoriteten till och med går till attack på sociala medier för att misskreditera vår krönikör. Med formuleringar som "arg farbror som gillar korv" försöker man förminska och förlöjliga Roger Pettersson. Det är ju naturligtvis hårresande gjort av ett politiskt parti som säger sig vilja värna en stark, fri och oberoende media. Men det är ju samtidigt ett fantastiskt betyg för Roger Petterssons arbete. 
EP:s reportrar har tagit den granskande uppgiften på allvar, för så måste det vara. Fria, oberoende medier är en av garanterna för att ett val ska kunna genomföras på ett ärligt och transparent sätt. 
Tack till dig som prenumererar. Du är med och finansierar den granskningen – och Rogers sylvassa krönikor.

För att just du, vår läsare och prenumerant, ska få chansen att lägga en väl underbyggd röst så har vi på Enköpings-Posten, med hjälp av opinionsinstitutet Novus väljarbarometer, valt ut sju valfrågor som berör oss väljare mest. Utöver de sju frågorna har vi valt tre lokala frågor och förstanamnen för de partier som sitter i Enköpings kommunfullmäktige har fått möjligheten att svara.
Dessutom har vi låtit ledamöterna i Upplevelsenämnden svara på frågor om kultur och idrott.
Totalt har vi ställt 16 frågor och fått 144 svar från de lokala partierna.

Samtliga frågor och svar har vi publicerat på eposten.se och i Enköpings-Posten dagligen de sista veckorna inför valet. 
Vi är övertygade att det har hjälpt er läsare att få en bättre bild av vad politikerna vill med den kommande mandatperioden.
Om du mot förmodan har missat något så publicerar vi länkarna till samtliga valenkäter här nedan, för att du ska kunna göra en sista-minuten-genomgång innan du lägger din röst. 
Och kom ihåg. 
Har du förtidsröstat och ångrat dig så finns möjligheten att ändra sig. 
Din slutgiltiga röst kan du lämna i vallokalen i dag före klockan 20.00.

Grattis på valdagen – demokratins julafton!

Länkar till EP:s valenkäter och de 144 svaren:

Och här är alla intervjuer med förstanamnen i partierna i fullmäktige: