Ulrika Ornbrant (C)
På det hela taget har vi en bra äldreomsorg i Enköping. Vi har fantastisk personal som varje dag går till jobbet för att ge en god omsorg och service till våra äldre. Därmed inte sagt att det inte kan utvecklas. Vi vill ha fler trygghetsboenden, ett i varje kransort. Vi vill ha flera olika aktörer, så att valfriheten inte bara blir ord på papper och vi vill fortsätta digitalisera omsorgen.
Anders Wikman (NE)
Totalt sett får omsorgen gott betyg av användarna. Tyvärr har nuvarande politiska ledning monterat ned mycket av det förebyggande arbetet och en meningsfull vardag. Träffpunkter, verksamheter på Kryddgården och äldreombudsmannen vill Nystart återinföra. Det bör bli lättare för äldre att få ett omsorgsboende, och personalens kunskaper i det svenska språket behöver öka. Färre olika personer bör besöka användare av hemtjänst. Delade turer bör minskas och fler som vill ska kunna gå upp i arbetstid.
Peter Book (M)
Enköping har en bra äldreomsorg med en ansvarstagande och kompetent personal, men bra kan alltid bli bättre. Vi vill bland annat avveckla delade turer för att ge personalen en bättre arbetssituation. Äldreomsorgen är ett av flera viktiga områden inom vården där pandemin skapat stora utmaningar. Trots detta svarar fler än tidigare i den senaste undersökningen ”vad tycker de äldre om äldreomsorgen” att det allmänna hälsotillståndet är mycket eller ganska gott och att man inte besväras av ängslan, oro eller ångest.
Sverker Scheutz (V)
Nej, det har sparats alldeles för mycket. Träffpunkter måste återskapas och nya sociala mötesplatser skapas. Äldreomsorgen ska i högre grad än nu kunna ge de äldre en meningsfull vardag och social gemenskap. De anställda måste ges goda förutsättningar att göra ett bra arbete för de gamla. Därför vill vi ta bort minutstyrda scheman inom hemtjänsten. Delade turer bör också avskaffas. Arbetsmiljön måste förbättras i sin helhet annars är det svårt att rekrytera ny personal.
Kenta Hällbom (MP)
Enköping har sjunkit något i betyg från brukarna de senaste åren så förbättringar kan göras i form av ökade resurser. LOV ”Lagen om Valfrihetssystem” i hemtjänsten är ett stort slöseri med skattemedel, det pressar personalen och ger mindre service för alla samt påverkar klimatet negativt. Lämpliga delar av hemtjänsten vill vi i stället upphandla. Det skulle kunna ge oss en likvärdig och modern hemtjänst med bättre utbud för alla, det skapar också mer resurser för andra satsningar inom den kommunala äldreomsorgen.
Jesper Englundh (S)
Äldreomsorgen i Enköping är bra, men vi ser två akuta behov för att den ska bli bättre! För det första måste vi visa respekt för våra äldre genom att återöppna träffpunkterna för att bryta den ofrivilliga ensamheten. För det andra måste arbetsvillkoren förbättras för personalen. Kommunen måste bli en betydligt bättre arbetsgivare och erbjuda heltidstjänster och ta bort de delade turerna samt den ovärdiga minutstyrningen inom hemtjänsten.
Svante Forslund (L)
Ja vi har en bra äldreomsorg, men allt kan bli bättre med en mer kostnadseffektiv och med hjälp av ny teknik och med mer utbildade medarbetare, så höjer vi kvalitén än mer.
Lars Wistedt (SD)
Vi vill se mer kvalificerad heltidsanställd personal inom äldreomsorgen och dessa ska ha goda kunskaper i svenska. Vi vill även ta bort de delade turerna i hemtjänsten för att förbättra arbetsmiljön för de anställda. De anställda ska ha tid även för social omsorg, det vill säga att prata och umgås med vårdtagarna.
Bo Reinholdsson (KD)
Ja. Inget är dock så bra att det inte kan göras bättre. En återföring av träffpunkter för de äldre bör övervägas i någon form. Medborgarna bör ges frihet att välja omsorg genom att även fria äldreomsorgsföretag finns i kommunen i närtid.