Valet i Enköping
Socialdemokraterna är det sjätte partiet i EP:s intervjuserie och Jesper Englundh är partiets förstanamn på listan till kommunvalet i Enköping. Vid valet 2018 stod han tvåa på listan men fick oppositionsrådsposten när Helena Proos hoppade av.
Och, som sagt, i opposition gillar han inte att vara och ger sig själv ett underbetyg.
– Det har varit svårt under pandemin. Jag vill ju vara ute och träffa folk, inte sitta bakom en skärm. Och jag är ingen stridbar person, jag tror på dialogen som verktyg. Nackdelen då är att det blir diffust vad man står för, säger han.
Jesper Englundh pratar ofta om vikten av dialog, om att bygga relationer och att kroka arm. Ett slags symbolspråk för Socialdemoraternas tankar om att alla ska bli hörda, sedda och respekterade.
Hans eget engagemang började redan i högstadiet just av den anledningen, att han inte tyckte sig bli hörd.
– Vuxenvärlden lyssnade inte på oss elever när vi sa att vi ville ha duschdraperier i omklädningsrummen. Det blev startskottet för mig att först gå med i elevrådet, sen ungdomsrådet och sen rullade det på.
Och rullat på har det gjort för Jesper Englundh. Som 18-åring kom han in i kommunfullmäktige och fick en ersättarplats i skolnämnden. Vid valet 2014 blev han ordförande i upplevelsenämnden och 2018 alltså oppositionsråd, vilket innebär att han är en av kommunens tre heltidsarvoderade kommunalråd.
Efter höstens val hoppas han på en förändring. Möjligheten att Magdalena-effekten ska spilla över i kommunvalet är förstås stor men Jesper Englundh tror inte att det räcker.
– Vi brukar följa rikstrenden även om vi ofta ligger lite under den. Nej, vi måste visa Enköpingsborna vad vi vill göra.
Och vad är det?
– Förbättra tre saker. Lyckas jag med det kommer jag att vara nöjd; skolan, äldreomsorgen och föreningslivet, säger han och djupdyker i varje ämne:
Skolan
– 12 procent av eleverna blir inte behöriga till gymnasiet, det måste vi ändra på genom att omfördela resurser i kommunen.
– I dag lägger vi mycket resurser på fel saker. Vi styr kommunen med hjälp av indikatorer, alltså mätpunkter. Till exempel jobbar vi mycket för att hamna högt på Svenskt Näringslivs rankinglistor. När resultatet sen kommer är det ingen som bryr sig. Det spelar väl ingen roll om vi ligger etta i den rankingen om folk ändå är förbannade för att centrumhandeln inte fungerar, säger han.
Jesper Englundh tycker att politiken kapitulerar från att vara medborgarnas förlängda arm när man låter sig styras av den typen av mätningar och jämförelser och vill att Enköping gör som en del andra redan gjort, slutar att arbeta på det viset.
Äldreomsorgen
– Vi måste bygga respekt inom äldreomsorgen. Exempelvis var det jäkligt respektslöst att lägga ner träffpunkterna, man sparade så lite pengar på det men det slog så hårt mot folkhälsan och det sociala för våra äldre.
– Det andra är respekten för vårdpersonalen. Det är det jag sover sämst över, att vi inte har tillräckligt med personal inom äldreomsorgen och LSS:en. Bara 60 procent av personalen har dessutom adekvat utbildning. Här gäller det att öka grundbemanningen så folk kan få drägliga scheman, ta bort delade turer och minutstyrningen samt erbjuda heltidstjänster.
Kommunen har råd, menar han, och tycker att det är bättre att använda pengarna istället för att lägga dem på hög. Max två procent av kommunens resultat ska få sparas, inte mer.
Föreningslivet
– Vi måste börja se föreningarna som en part som vi går i armkrok med. Den här mandatperioden har styret lagt ner Villa Sandgatan, sänkt föreningsbidragen och har protester på Kryddgården från föreningarna som nu är utslängda.
– Att ge föreningar som Kvinnojouren och Ria möjlighet att planera sina verksamheter är nödvändigt. Det kan man inte göra om de får sina bidrag med ett års framförhållning. Det måste vi ändra på, säger han.
Exempel på föreningssatsningar han vill göra är att omvandla gamla brandstationen i Fjärdhundra till ett föreningshus. Nåt liknande kan han tänka sig inne i Enköping.
Jesper Englundh betonar att politiken måste vara tydlig med en sak:
– Som politiker måste man också våga säga nej. Och vi kommer inte att säga att allt är lika viktigt. Vissa grundfunktioner ska vi förstås ha men sen måste vi prioritera. Och jag kommer att prioritera de här tre sakerna, säger han.