Jesper Englundh (S):
Nej, Socialdemokraterna vill inte sälja Ena Energi. Kraftvärmeverket är en viktig resurs för att trygga Enköpingsbornas elförsörjning och men även för totalförsvarets möjlighet att säkra el och värme över tid. Detta blir en allt viktigare aspekt att ta hänsyn till nu med krig i Europa.
Kenta Hällbom (MP):
Det kan vara rätt läge att sälja eller delförsälja kraftvärmeverket när energipriserna är höga eftersom det ger bäst pris för verket. Men detta måste då göras till en köpare som kan uppfylla de höga krav som måste ställas på energiframställning i ett nybyggt kraftvärmeverk. Kommunens kärnverksamhet är inte att driva kraftvärmeverk och vinsten kan användas till andra klimatsmarta investeringar som kommunen behöver satsa på. En försäljning kan dock bara ske under förutsättningen att verkets flyttas och gör hamnområdet tillgängligt för bostäder och handel.
Lars Wistedt (SD):
Om det är ekonomiskt möjligt så vill vi behålla verket i kommunal ägo men en flytt för att frigöra hamnområdet kan kosta upp till ett par miljarder varför hel- eller delförsäljning möjligen kan övervägas. Det kan också vara så att ett nytt kraftvärmeverk kan innehålla helt ny teknik och därmed bli för dyrt för kommunen.
Anders Wikman (NE):
Utifrån dagens förutsättningar bör kommunen inte sälja kraftvärmeverket. Nystart är även skeptiska till beslutet om att Ena Energi ska ha lämnat den nuvarande platsen senast 2035, utan att det finns någon plan för vad som ska hända sedan. Det mest sannolika är att det blir alldeles för dyrt att bygga ett nytt kraftvärmeverk, dvs som även producerar el, någon annanstans.
Bo Reinholdsson (KD):
Nej. På sikt bör elproduktionen via så kallad ödrift kunna ges direkt till Enköpingsborna. Detta är också en beredskapsfråga.
Ulrika Ornbrant (C):
Vårt främsta intresse har alltid varit att frigöra marken i hamnen för att kunna utveckla Enköpings stad. Vi ser en helt ny stadsdel med bostäder och ytor tillägnade att njuta av vattnet, ett område som förhoppningsvis kan utvecklas till att även locka turister in i hamnen. När det gäller eventuell försäljning ser vi både för och nackdelar med en sådan lösning, det avgörande för oss är att en så stor och principiellt viktig affär fattas med bred majoritet i fullmäktige.
Peter Book (M):
Några planer på att sälja värmeverket finns inte. Däremot är beslut taget att flytta kraftvärmeverket senast om tretton år (2035) för att göra de ca 50 hektar mark som finns i hamnområdet användbara för bostäder, handel och rekreation. Vi vill behålla kontrollen över värmeverket pga beredskapsskäl och utveckla Ena Energi till en ledande aktör i kommunens miljöomställning. Exempelvis genom att bygga solcellsparker och laddstationer för elbilar i hela kommunen
Sverker Scheutz (V):
Vänsterpartiet anser att kraftvärmeverket, liksom alla anläggningar som kommunen behöver, ska ägas och drivas i kommunal regi. Vid skenande el-priser bör kommunen fortsätta att producera el i kraftvärmeverket (och vid eventuellt överskott sälja det). Med en nationellt sett osäker elmarknad och brister i överföringskapacitet är en egen kommunal elproduktion mycket värdefull.
Svante Forslund (L):
Ja det gamla ska bort, vi måste frigöra mark för en bättre miljö för staden och elmarknaden kommer att stabiliseras, sedan om vi som kommun investerar i ett nytt kraftvärmeverk ska senaste tekniken användas och vi ska ha med det en lokal egenproducerad tillgång till el för eventuellt kommande kriser och andra avbrott av elförsörjningen.