1. Vad gör ditt parti till det bästa för idrotten i kommunen?
2. Vilken tycker du är nämndens viktigaste idrottsfråga 2022-2026?
3. Tycker du att förutsättningarna för idrott är bra i kommunen?
Kristina Eriksson (KD):
1. Det har betydelse för idrotten att satsa både på toppen och bredden! KD har arbetat för att ge alla generationer bra förutsättningar till fysisk aktivitet.
2. Att ge bra förutsättningar för föreningar som idag tar ett otroligt stort ansvar för integrationen. KD vill tidigarelägga investering av en konstgräsplan på Enavallen samt uppdatera Bahcohallen.
3. Enköping har mycket bra förutsättningar för att vara aktiv inom olika områden. KD har varit drivande i friluftslivets utveckling.
Sverre Ahlbom (S):
1. Vi tror på medborgarnas engagemang som den största faktorn för framgång, både för breddidrott och elit. S vill skapa ännu bättre förutsättningar för föreningslivet att verka på alla nivåer. Det är en del i partiets grundideologi.
2. Dialogen mellan styrelse-förvaltning-förening behöver uppgraderas och förbättras.
3. Ja, förutsättningarna är utmärkta med våra engagerade idrottsledare som den stora potentialen.
Magnus Johansson (M):
1. M har handlingskraft att genomföra de delar som är planerade för att på sikt få en så bra tillgänglighet för att kunna genomföra idrott för alla.
2. Få en fungerande integration med hjälp av idrotten. Under kommande period invigs en ny idrottshall på Lillsidan, med en mindre konstgräsplan i anslutning.
3. Bra. Kommunen måste på sikt utveckla olika typer av anläggningar. Enköping har goda förutsättningar att fortsätta vara en positiv idrottsstad, men det gäller att bygga med förnuft.
Magnus Hellmark (C):
1. C har alltid varit en folkrörelse och våra medlemmar är engagerade i olika föreningar, vi är en del av idrotten.
2. Jämställdheten är en viktig idrottsfråga, vi måste satsa lika mycket på tjejers som killars idrottande. Underlätta för personer med funktionsnedsättning att testa olika idrotter.
3. Enköping är fantastiskt, men vi har jobb kvar att göra för ett brett idrottsliv i hela kommunen.
Cecilia Karikoski (MP):
1. Vi vill ge breddidrotten mer utrymme och bättre tider och underlätta för flicklag. Vi vill även renovera Idrottshuset och skapa mötesutrymmen.
2. Finns ingen idrott som kan prioriteras före andra, allt är viktigt.
3. Vi vill att det satsas mer ute i kransorterna där skolornas idrottshallar behöver renoveras och i vissa fall byggas ut med mindre läktare. Våra anläggningar är en viktig motor för besöksnäringen.
Anna Juhlin (NE):
1. Nystart värnar alltid det ideella föreningslivet. Det syntes förra mandatperioden, då Enköping under vår ledning satsade på flera nya idrottsanläggningar. NE betonar vikten av gott bemötande. Inga fler brev ska behöva skickas från besvikna föreningar.
2. Dialogen med föreningarna. Inkludera barn och ungdomar som av ekonomiska eller andra skäl inte kan utöva idrott i en förening idag.
3. Ja, generellt. Men viktigast är vad idrottsrörelsen tycker.
Lars Wistedt (SD):
1. Vi verkar aktivt i nämnder och styrelser för att göra idrotten tillgänglig för så många som möjligt. Vi stödjer föreningslivet i dialoger med förvaltningar.
2. Att satsa på breddidrotten. Det gäller inte minst för våra kommunmedlemmar som har olika former av funktionsvariationer eller tillhör den äldre generationen.
3. Grundförutsättningarna är bra. Vi har ett starkt föreningsliv som tar ett stort ansvar. Kommunens ekonomi kan ibland bli begränsande eftersom många ska dela på resurserna.
Svante Forslund (L):
1. Vi liberaler vet vilken viktig roll ett starkt föreningsliv som företräder idrott betyder.
2. Bygg ut Enavallen till en funktionell storidrottsplats för ESK och andra aktörer som vill medverka till en bra fritid, med konstgräsytor på alla befintliga fotbollsplaner för maximalt åretrunt-utnyttjande.
3. Bra, men det kan bli bättre. Vi vill införa ett fritidskort för ungdomar, så fler får chans att idrotta utan att ekonomin ska vara det som exkluderar ungdomarnas intresse.
Sverker Scheutz (V):
1. V stöder såväl föreningarnas verksamhet som spontanidrott. Det är viktigt att stödja en sund livsstil och breda kontaktytor mellan utövare med olika bakgrund och förutsättningar.
2. Upplevelsenämnden bör verka för lättåtkomlig verksamhet i kransorterna för deltagande till rimliga kostnader. Fritidsbankens verksamhet bör utökas.
3. Förutsättningarna varierar mycket mellan idrotter, men överlag behövs det fler billiga och lättillgängliga lokaler.