"Det är viktigare att bygga smakfullt än litet"

Med fem månader till valet är Centerpartiets förstanamn Ulrika Ornbrant laddad. "Men visst är det en utmaning att locka väljare med lokala frågor. Vi brukar ju vara ganska överens i Enköpingspolitiken", säger hon.

Ulrika Ornbrant (C) vill gärna ha väljarnas förtroende att styra Enköping även nästa mandatperiod. Som kommunalråd hoppas hon att snart kunna lägga Stattgropen bakom sig. Rivning och ny byggnad där Paushuset står i dag är ännu en utmaning för Enköpings centrum.

Ulrika Ornbrant (C) vill gärna ha väljarnas förtroende att styra Enköping även nästa mandatperiod. Som kommunalråd hoppas hon att snart kunna lägga Stattgropen bakom sig. Rivning och ny byggnad där Paushuset står i dag är ännu en utmaning för Enköpings centrum.

Foto: Håkan Wikström

Valintervjun - Centerpartiet:2022-09-10 15:00

Valet i Enköping

I dag inleder EP den första av nio intervjuer med de personer som står först på de lokala partiernas valsedlar till kommunfullmäktige.

Ulrika Ornbrant var partiets förstanamn även vid förra valet och har sedan dess också varit en av två kommunalråd för den styrande majoritetsminoriteten (M, C, KD, L och MP).

Just nu jobbar hennes parti som bäst med det handlingsprogram som man hoppas ska hjälpa partiet att hålla sig kvar vid makten. Det handlar om hjärtefrågor som ekonomi, företagande och landsbygdsfrågor.

– En stabil kommunal ekonomi är oerhört viktig. Men jag vet, det är en osexig fråga som man kanske inte vinner några poäng på, säger hon och skrattar.

Hon ser fram emot en valrörelse med många ideologiska diskussioner, något som hon ibland saknar i vardagspolitiken. Men hon är samtidigt medveten om att det är svårt att bryta ner ideologier på Enköpingsnivå. 

– Vi vet ju att det som händer på riksplan spelar stor roll och att väljarna ofta röstar på samma parti i kommunvalet som i riksdagsvalet, såvida det inte dyker upp nån lokal fråga som blir jättestor.

En fråga som är stor i Enköping just nu är det senaste förslaget till nya Paushuset, med högstahöjden åtta våningar, som Ulrika Ornbrant ställt sig bakom. 

Förklara hur det går ihop med Centerns ideologi? 

– Vi tror ju på förtätning. Där vi bestämmer att vi ska bygga där ska vi bygga ordentligt. Det är bra för service och såna saker. Men sen ska vi vara rädda om våra grönområden, de gröna lungorna. Det är väl ideologi om något, säger hon.

Så om hennes parti får fortsätta vid makten kan Enköpingsborna räkna med högre och fler hus där det går.

– Vi växer ju så det knakar. Jag upplever inte att vi har den här fantastiskt pittoreska bilden av centrum som vi behöver bevara, som en del andra städer har. Det är viktigare att bygga smakfullt än litet.

Även i stattgropen lär det nu bli en byggnad som är högre än de övriga runt torget är idag. På senaste plan- och exploateringsutskottet, där hon är ordförande, var Ulrika Ornbrant med och klubbade igenom det nya markanvisningsavtalet med hotellentreprenören Vi Invest. Nu ser hon fram emot att kommunen får fortsätta jobba med den detaljplan som ska ligga till grund för bygget.

I snart fyra år har de fem partierna styrt Enköping i minoritet.

Vad skiljer er åt?

– Vi har tydligaste engagemanget för landsbygden, det är vår profil.

Fast enligt Ebba Busch har KD det...

– Det får stå för henne, säger Ulrika Ornbrant och vill inte gå vidare i den diskussionen.

Varför ska väljarna rösta på Centern i kommunvalet?

– För att vi fortsätter slåss för landsbygden och kransorterna. Vi måste bli bättre på att stötta besöksnäringen, alltså kaféer, matproducenter, hantverkare för att få reda på vad de behöver i form av kontakter med kommunen. Det de behöver ska vi leverera.

Men ni sitter ju vid makten, varför har ni inte gjort det den här mandatperioden?

– Vi har börjat. Näringslivsavdelningen har dragit igång ett företagarråd och vi har riggat en hel del på insidan, som inte syns utåt. Vi ska göra samma sak med fastighetsägarna. Och vi har gjort mycket jobb tillsammans med Centrumföreningen.

Vad är du mest stolt över den gångna mandatperioden?

– Att vi gått från att göra budget ett år i taget till att vi nu har en långsiktig plan med mål som sträcker sig fyra år framåt i tiden. Oerhört viktigt för kommunen, även om det säkert låter skittråkigt.

Två andra saker som hon också misstänker kan låta tråkiga i allmänhetens öron är kommunens översiktsplan och landsbygdsprogram. Men det är i dessa som politikerna sätter upp mål för framtiden. Här stöts och blöts visionerna för att sedan utmynna i dokument som så småningom kommer att ligga till grund för detaljplaner och byggande på landsbygden. När det väl är dags att ta beslut om exempelvis detaljplaner har politikerna inte så mycket att säga till om som många tror, menar Ulrika Ornbrant.

– Politikerna sätter målen, men hur jobbet ska göras är sen upp till professionen och det ska vi inte lägga oss i, säger hon.

Är det inte svårt att låta bli?

– Absolut, att sätta mål är mer abstrakt och det är mycket lättare att peta i hur saker ska göras. Det är också lättare att följa upp detaljer och berätta för väljarna att "det här har vi gjort". Men det är inte så vi ska jobba. 

Detta är Ulrika Ornbrant

Ålder : 50

Familj: Två döttrar på 19 och 21 år

Bor: Jung

Jobbar som: Kommunalråd. Utbildad Ma+No-lärare i årkurs 1-7. Är tjänstledig från tjänst på Skolstaskolan.

Intresse: Jag är en enkel människa som hämtar energi hemma, där jag jobbar i trädgården, syr och drejar.

Varför Centerpartist: Partiet tror på människans inneboende kompetens, har en positiv framtidssyn med inställningen "det här ska vi klara av". Miljöengagemanget ligger mig också varmt om hjärtat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!