Valet 2022
Svante Forslund (L)
Vi vill inte kalla det uppoffringar utan en ren nödvändighet. Man måste acceptera att det kommer att kosta pengar att ställa om. Det är och blir dyrt men det måste löna sig att välja rätt och en ekonomi för att göra de rätta valen. Vi själva måste bli bättre på att göra miljömedvetna val. Gynna lokal handel. Vi liberaler ser gärna att den småskaliga och lokalproducerade maten kan säljas i mindre butiker i centrum. Vi måste även bli bättre på att använda vår kollektivtrafik.
Jesper Englund (S)
Klimatomställningen är inte en uppoffring utan något nödvändigt. Utöver att bevara biologisk mångfald och hög vattenkvalitet vill vi göra Gröngarn till ett naturreservat, öka andelen närproducerad mat samt att Ena Energi bidrar till en utbyggd laddinfrastruktur. Enköpings stad behöver anpassas mer för kortare resor med cykel. Hela centrum, Myran och Haga saknar idag bra cykelstråk och det gör att bilen premieras. UL behöver även se till att det nya busslinjenätet börjar användas ordentligt.
Kenta Hällbom (MP)
Kommunen är på god väg i många avseenden med arbetet kring de många hållbarhetslöften för energi, vatten och biologisk mångfald som kommunen förbundit sig att arbete med. Detta arbete samordnas med den ordinarie verksamheten och kräver inte så mycket extra resurser. Det kommunen måste göra mer av är att prioritera solcellsparker, energieffektiva hållbara fastigheter, helt fossilfri fordonsflotta och ställa om hela upphandlingsarbetet mot klimatsmarta lösningar. Detta kommer att öka investeringskostnaden på kort sikt.
Lara Wistedt (SD)
Främst genom att förtäta vid nybyggnation och undvika att bygga på åkermark. Vid nybyggnation ska den mest långsiktigt hållbara miljötekniken prioriteras, även om den på kort sikt kan uppfattas som dyrare. Kommunala upphandlingar ska i första hand ske lokalt, för att undvika långa transporter och för att stödja det lokala jordbruket. Därigenom hålls våra landskap öppna, den biologiska mångfalden värnas och den kommunala självförsörjningsgraden ökar.
Bo Reinholdsson (KD)
Det är naturligtvis nödvändigt att ställa om samhället till en mer miljövänlig driftform som minskar påverkan på klimat och miljö. De största uppoffringarna styrs/beslutas på nationell nivå. Men när kommunen genomför nya projekt som byggnad av infrastruktur och energiförsörjning skall miljöpåverkan vara en faktor som styr valet av lösning. Ett exempel kan vara att man kanske inte skall flytta på värmeverket i Enköping, om konsekvenserna för miljön blir negativa, även om man vill använda området för att utveckla hamnområdet.
Anders Wikman (NE)
Till viss del ekonomiska. Till exempel medel till fler solceller, fossilfria fordon i kommunen etc och ett miljövänligt byggande. Det nya avloppsreningsverket måste högprioriteras så vi inte tappar tid, och vi borde reinvestera mer i det 80 mil långa befintliga avloppsledningsnätet. Återbruket borde byggas om, för att likt Eskilstunas Retuna satsa på den cirkulära ekonomin. Kommunen har även ett ansvar för att informera och påverka medborgarnas beteenden.
Ulrika Ornbrant (C)
Vi ser inte att vi behöver göra några uppoffringar alls. Vi tror på att miljöarbete framför allt sker genom innovation och smarta arbetssätt, genom genomtänkta krav vid upphandlingar till exempel att material ska vara återanvända eller återvunna. Vi jobbar självklart på att hela tiden minska vårt fossilberoende inom kommunen.
Sverker Scheutz (V)
Kommunens politiker och anställda kan i möjligaste mån gå, cykla och resa kollektivt i ställer för att åka bil och flyga. Vid upphandling kan man så långt lagen tillåter handla lokalt för att minska transporternas belastning på klimatet. Vid allt byggande ska största möjliga hänsyn tas till klimatet. Kommunen bör satsa på klimatsmart fjärrvärme och el-produktion. Fordon och arbetsredskap bör alltid drivas med fossilfria drivmedel.
Mats Flodin (M)
Flera initiativ har tagits under mandatperioden kring exempelvis energi, vatten och ekologisk mångfald. Den nya gymnasieskolan byggs med CO2-snål teknik. Med det nationella projektet Viable cities ska delar av Enköping bli CO2-neutralt till 2030 och kommer att vara förebild vid utbyggnaden av staden. Vår uppfattning är att det går att kombinera bra miljötänkande och ekonomisk tillväxt där genomtänkta beslut med ett miljö- och hållbarhetsperspektiv tar oss till vårt långsiktiga miljömål om ett samhälle i balans.