Hemtjänstpersonal i Enköping har under året berättat om stress och att de arbetar efter ett minutschema. De har också varit kritiska till politikernas sparkrav.
I en insändare i EP lyftes problem med att inga krismöten, inga utredningar och inga som helst diskussioner eller gehör har synts till från nuvarande chefer vad gäller sexuella trakasserier, hot och läkemedelsstölder.
– Vi får aldrig återkoppling om någonting. Svarar inte på mejl och inte när man ringer, säger Susanné Liljefors, undersköterska på Enögla hemtjänst, Hemtjänst centrum.
I maj sade Enköpings kommun upp avtalen med de privata aktörerna AVO och Continuum. 200 kunder har nu flyttas över till kommunal hemtjänst.
– Sen sammanslagningen och hemtjänstgrupperna Pepparroten och Hettemark kom in i bilden har vi definitivt inte haft någon chef. Vi får sköta oss själva, säger Susanné Liljefors, undersköterska på Enögla hemtjänst.
– Ja, vi skulle inte vara oroliga över den här sammanslagningen sa chefen innan hon gick på semester, säger Veronica Rosqvist, undersköterska på Hemtjänstcentrum.
När det sker en incident, vet du vem du ska vända dig till?
– Till vår enhetschef. Och så har vi har ett system där vi går in och gör inviter och rapporterar bland annat arbetsmiljöbrister. Men man får inte rapportera på enhetschefen, för då tycker hon att vi borde pratat istället, säger Veronica Rosqvist.
Personalen vill känna sig säkra och må bra i sin arbetsmiljö.
– Jag skrev för andra gången till enhetschefen för drygt två veckor sen om sexuella trakasserier från en kund mot unga, kvinnliga anställda. De vill inte åka dit på grund av sexuella inviter och anspelningar. Men enhetschefen har inte återkopplat alls om åtgärder. Just nu är det koordinatorn som får pyssla ihop schemat för att de ska få slippa åka dit, säger Susanné Liljefors.
På arbetsplatsen finns ett ansvar och delegationer vad gäller läkemedel och omsorg om hemtjänstkunderna.
– Vet inte hur många gånger jag ringt under sommaren och bett ansvariga komma till en kund där det fattas medicin. Men det utreds aldrig hur och varför mediciner försvinner hos kunder. En gång försvann en hel låda från ett låst skåp i våra lokaler, säger Susanné Liljefors.
Hur önskar ni att allt skulle fungera på arbetsplatsen?
– Oavsett vad det handlar om måste vi få återkopplingar om att åtgärder satts in och hur rutiner kan förbättras. Vi behöver en närvarande chef som ser hur personalgruppen fungerar. Nyligen sa jag till en annan chef att här är det djungelns lag som gäller på jobbet, säger Veronica Rosqvist.
Hur påverkar det här hemtjänstkunderna?
– Det finns himla bra och duktiga anställda. Men vi upplever också att kunderna tycker det är svårt när viss personal kommer hem till dem och inte klarar svenska språket. Även vi i personalen försöker förenkla språket mot kollegor för att det ska bli tydligt hur arbetet ska utföras, säger Susanné Liljefors.
– Personalen får också klagomål från kunder som inte får sina insatser utförda. Har jag varit ledig två dagar håller jag andan när jag kliver in hos en kund och undrar vad som väntar, säger Veronica Rosqvist.
Kan du ge ett exempel?
– Personal som tar av stödstrumporna halv fem och så ringer de senare på kvällen och frågar om de behöver någon hjälp, istället för att åka dit. Hemtjänstpersonal som ställer sig i dörren hos kund och frågar om de behöver hjälp istället för att gå in och göra det de ska.