Englundh ångrar inte att han kallade företagen "kriminella"

Polisen hade lagt ned utredningen men kommunalrådet Jesper Englundh (S) ångrar inte att han kallade hemtjänstföretagen kriminella. "Det gjorde jag utifrån den information jag hade fått av förvaltningen", säger han.

Jesper Englundh (S) och Bitte Myrsell (M) är inte överens om mycket men båda anser att samhället måste ta i med hårdhandskarna mot det som kallas välfärdsbrott.

Jesper Englundh (S) och Bitte Myrsell (M) är inte överens om mycket men båda anser att samhället måste ta i med hårdhandskarna mot det som kallas välfärdsbrott.

Foto: Anette Östlund

Enköping2024-06-26 05:00

Nyheten i korthet

  • Kommunalrådet Jesper Englundh (S) ångrar inte att han kallade de två hemtjänstföretagen för kriminella, trots att polisanmälan mot ett av dem lagts ner.
  • Englundh kritiserar Bitte Myrsell (M), vård- och omsorgsnämndens ordförande, för att inte ha undersökt polisanmälan innan kommunen gick ut med pressmeddelandet.
  • Myrsell hävdar att ansvaret inte är hennes och betonar att företagens avtalsbrott var det som förvaltningen fokuserade på, inte polisanmälan.

Även han har läst EP:s artiklar och fått veta att den polisanmälan som Enköpings kommun gjort mot Allas Vård och Omsorg var nedlagd när han gjorde uttalandet. Ändå ångrar han sig inte.

– Visst, det är ett hårt uttryck men det var min reaktion på vård- och omsorgsförvaltningens uppgifter. Och jag tycker inte det är konstigt att man tar till kraftuttryck när det handlar om välfärdsbrott. Vi måste värna om skattepengarna, säger han.

Att Enköpings kommun gick ut med sitt pressmeddelande om att Allas Vård och Omsorg utreddes av polisen många veckor efter att polisen lagt ner anmälan mot företaget beklagar han.

– Det ansvaret tycker jag faller tungt på Bitte Myrsell (vård- och omsorgsnämndens ordförande). Hon borde ha undersökt hur det förhöll sig innan hon gick ut med det, säger Jesper Englundh.

Bitte Myrsell (M) håller inte med att ansvaret är hennes:

– Det skulle aldrig falla mig in att ställa följdfrågor om det. Jag har stor tillit till tjänstemännen och jag ger mig aldrig in i saker som inte ligger på mitt bord. Politiken ska tala om vad vi vill ha gjort och tjänstemännen bestämmer hur det ska göras, säger hon.

Hon menar att hon som politiker bara kan agera på den information som hon får från förvaltningen. Därför tog hon heller aldrig reda på när polisanmälan var gjord eller vad som hänt med den.

Bitte Myrsell betonar att avtalsbrottet var det som förvaltningen fokuserade på, inte polisanmälan.

– Att polisanmäla är något vi som kommun måste göra när vi upptäcker sånt här. Men grunden för oss var ju det som förvaltningen kunnat konstatera, nämligen att båda de här företagen brutit mot sina avtal. Polisutredningen och avtalsbrotten är två skilda saker.

– Sen beklagar jag att polisens beslut om nedläggning av förundersökningen inte nådde oss innan vi gick ut med pressmeddelandet, säger hon.

Jesper Englundh och Bitte Myrsell är överens om att samhället måste ta i med hårdhandskarna mot det som kallas välfärdsbrott och att Enköpings kommun behöver lära sig hur man på bästa sätt ska agera vid minsta misstanke.

– Jag kan väl också tycka att ett avtalsbrott även är ett välfärdsbrott. När ett företag inte sköter sitt avtal tillskansar det ju sig fördelar gentemot sina konkurrenter, säger Bitte Myrsell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!