På eftermiddagen den 22 maj i år meddelade Enköpings kommun i ett pressmeddelande att man säger upp avtalen med Continuum och Allas vård och omsorg (AVO) på grund av misstanke om välfärdsbrott.
Samtidigt berättade man att båda hemtjänstföretagen polisanmälts och att polisens förundersökning pågick. Orsaken till polisanmälningarna om grovt bedrägeri var att man i egna utredningar funnit oklarheter i ekonomiska transaktioner.
De båda anmälda företagen hade inte fått veta något i förväg utan läste i EP om att de var anmälda och fått sina avtal avbrutna. Båda företagen var starkt kritiska till detta.
När pressmeddelandet skickades ut den 22 maj var dock polisanmälan mot AVO för länge sedan nedlagd, eller stängd som polisen kallar det. Anmälan hade gjorts redan den 8 mars och polisen tog beslutet att lägga ned utredningen 16 april.
– Va, är det verkligen sant? Då visste ju kommunen att vi inte gjort något brottsligt. Varför berättade de ens om polisanmälan då, om vi var rentvådda, säger Murisa Blazevic, verksamhetschef på AVO när hon får beskedet av EP på onsdagen.
Agneta Resin, verksamhetschef för vård- och omsorgsförvaltningen medger att förvaltningen gjorde polisanmälan mot AVO redan den 8 mars men säger att hon den 22 maj inte hade någon information om att den skulle ha lagts ner.
– Nej, men efteråt har jag på omvägar hört att en av utredningarna skulle vara nedlagda, jag vet dock inte vilken, säger hon.
Sedan EP började söka efter anmälan har det visat sig att polisens besked om att ärendet lagts ner kan ha skickats till kommunledningskontoret centralt och aldrig nått vård- och omsorgsförvaltningen. EP har inte lyckats lokalisera handlingen.
Mikael Gustavsson Roxell, tillförordnad förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen, säger att han inte har någon kommentar till detta eftersom han inte vet med säkerhet om detta stämmer.
– Men jag kände inte till att förundersökningen mot AVO var nedlagd när vi gick ut och kommunicerade. Samtidigt har vår dialog fortsatt med polisen långt efteråt så jag vet inte, det är svårt att säga vad som hänt, säger han.
Han betonar att polisanmälan gjordes efter en utredningen där man konstaterat att båda bolagen brutit mot avtalen och att det var därför man sagt upp dem.
– Anmälan är gjord utifrån de uppgifterna, det hade varit oansvarigt om vi inte anmält. Men ingen är gladare än jag om det visat sig inte finnas några oegentligheter, säger han.
Murisa Blazevic är chockad över det hon får höra men säger att hon inte är förvånad över att polisen lagt ner utredningen.
– Vi har inte gjort något fel så de har inte kunnat hitta något. Men jag har längtat efter att få bli förhörd för att få berätta hur det verkligen låg till. Men polisen har ju inte hört av sig alls, säger hon.
Murisa Blazevic är dock mycket kritisk till kommunens agerande när hon nu får veta att hennes företag anmäldes redan i mars utan att hon fått veta något.
– Vi har knappt fått veta vad vi anklagas för. Välfärdsbrott – det är starka ord att använda när man inte har på fötterna, säger hon till EP på onsdagen.
Anmälan mot Continuum gjordes senare än den mot AVO. Den 14 juni startade polisen förundersökningen mot bolaget och den pågår fortfarande.
EP har sökt utredaren på bedrägerigruppen i Uppsala för en kommentar till varför polisen lade ner anmälan mot AVO utan framgång.