Polisens beslut fastnade på vägen

Polisens beslut att lägga ner förundersökningen mot Allas Vård och Omsorg kom aldrig fram till vård- och omsorgsförvaltningen. Istället fastnade det hos en annan avdelning inom Enköpings kommun.

På polisens beslut står bara ett diarienummer som identifikation, därför gjorde kommunledningsförvaltningen inte kopplingen att den nedlagda förundersökningen gällde Allas Vård och Omsorg, berättar Marcus Wennerström, trygghets- och säkerhetschef.

På polisens beslut står bara ett diarienummer som identifikation, därför gjorde kommunledningsförvaltningen inte kopplingen att den nedlagda förundersökningen gällde Allas Vård och Omsorg, berättar Marcus Wennerström, trygghets- och säkerhetschef.

Foto: Anette Östlund

Enköping2024-06-25 05:00

Ända fram till förra veckan var det ingen i Enköpings kommun som visste om att polisen för länge sedan hade avslutat förundersökningen om grovt bedrägeri mot hemtjänstföretaget Allas Vård och Omsorg (AVO).

Vård- och omsorgsförvaltningen hade gjort anmälan den 8 mars och den 22 maj skickade man ut ett pressmeddelande med rubriken "Avtal med Continuum och AVO sägs upp på grund av misstanke om välfärdsbrott".

– Vi har gjort en polisanmälan och polisens förundersökning pågår, påstod Bitte Myrsell (M), ordförande vård- och omsorgsnämnden i pressmeddelandet.

Så var det alltså inte. Redan fem veckor innan pressmeddelandet går ut, den 16 april, meddelar polisen kommunen att förundersökningen läggs ner eftersom man inte fått fram underlag som kunde styrka brott.

Men polisens besked når aldrig vård- och omsorgsförvaltningen. 

Istället fastnar på en annan förvaltning, kommunledningsförvaltningen.

Först när EP i förra veckan börjar ställa frågor om vad som hänt med utredningen står det klart att informationen har funnits hos kommunen i nio veckor utan att någon reagerat på den.

Hur det kunnat bli på det viset förklarar Marcus Wennerström, trygghets- och säkerhetschef. Han arbetar på kommunledningsförvaltningen dit polisen skickar de flesta besked om vad som hänt med de polisanmälningar som kommunen gör.

– Vi tar emot och diarieför polisens beslut. Men i det här fallet har vi missat att vidarebefordra beslutet till vård- och omsorg, säger han.

När detta stod klart i förra veckan insåg han att något måste göras och han säger att kommunen nu måste dra lärdom av det som inträffat för att få till en rutin som fungerar. 

Men var det ingen hos er som reagerade på just detta beslutet?

– Vi gjorde inte kopplingen att det var det här fallet. Det står ju inget namn på den som är brottsmisstänkt utan bara ett anonymt diarienummer, säger han.

Marcus Wennerström förklarar att Enköping kommun gör många polisanmälningar, exempelvis om skadegörelse och liknande, och då också får många liknande besked från polisen varje vecka. 

– Det är det jag menar med att vi måste få till en bättre kontroll, samverka bättre så det inte kan bli så här, säger han. 

I ljuset av att kommunen ska växla upp sitt arbete mot välfärdsbrottsligheten är detta en del av arbetet, menar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!