Under onsdagen fick de privata hemtjänstföretagen Continuum och Allas vård och omsorg (AVO) sina avtal uppsagda av Enköpings kommun. Kommunen tar då över 53 kunder från Continuum och cirka 200 från AVO och senast om ett halvår, den 22 november, ska flytten av kunder vara genomförd.
Kommunen har även polisanmält en del av de avtalsbrott som de anser att hemtjänstföretagen begått. Uppgifterna upptäcktes sedan kommunen rekryterat personal som ska ha fokus på så kallad välfärdsbrottslighet. Ett område som kommunen förra året ville stärka upp.
– Det vi gjort från förvaltningens sida, sedan årsskiftet ungefär, är att följa upp ekonomin kring de transaktioner som varit kopplade till de här bolagen, säger Mikael Gustavsson Roxell, förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen.
I det arbetet har kommunen konstaterat att det förekommit brister i bland annat dokumentation, funnit fall där företagen anställt anhöriga till kunder och hittat efterregistreringar i systemet, något som inte får göras annat än i undantagsfall.
– De tre exemplen är fog för att säga upp avtalen. I utredningarna vi gjort har det också framkommit oklarheter i de här ekonomiska transaktionerna som är grund för polisanmälningar. Utredning pågår och antingen går de vidare eller så lägger polisen ned det.
Under onsdagen tog politikerna i vård- och omsorgsnämnden också beslut om att i nuläget inte ta in några nya privata leverantörer av hemtjänst, utan gör ett uppehåll.
– Vi från kommunens sida har inte skött vårat uppdrag när det gäller uppföljning av de här företagen men också dialogen med dem. Vi har inte varit redo för att använda privata aktörer som det är tänkt. Vi kommer utreda och förändra vår hemtjänst och uppföljning av myndighetsbeslut kopplat till det innan vi tar några nya leverantörer i framtiden, säger Mikael Gustavsson Roxell.
Bitte Myrsell (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, berättar att säga upp avtalen var ett av de tuffaste besluten hon tagit:
– Jag tycker det här är jättejättetråkigt för jag vill att det ska finnas valmöjligheter för kunderna. Och jag vill att det ska finnas privata aktörer. Men samtidigt är det så att vi har upptäckt att vi inte haft bra kontroll från kommunen vad gäller tillsynen av de här hemtjänstföretagen och jag är inte nöjd med hur det har hanterats.
Hon önskar att kommunens egna hemtjänst stadgas upp och att det finns rätt förutsättningar för att framöver ta emot privata entreprenörer igen.
Trots pågående polisanmälningar och utredningar ska Continuum och AVO fortsätta bedriva sina verksamheter fram till 22 november.
Hur tror du kunderna kommer påverkas under tiden?
– Vi kommer ju göra allting för att det inte ska drabba kunderna. Den personal som har funnits i de här verksamheterna har möjlighet att söka arbete på kommunen. Vilket jag hoppas att många gör, så kunderna får ha och träffa samma personer i så stor utsträckning som det bara går, säger Bitte Myrsell.
I dagsläget finns nu inga privata aktörer kvar inom hemtjänst i Enköping. Continuum och Allas vård och omsorg (AVO) var de enda.
– Gemensamt kommer vi att planera och göra den här överföringen på ett så bra sätt som möjligt, för att säkerställa den omvårdnad man ska. Det känner jag mig trygg med, säger Mikael Gustavsson Roxell.