Så här års ökar viltolyckorna i takt med att trafikanter och djur rör sig samtidigt under gryning och skymning. Det ska Trafikverket försöka råda bot på i samband med att väg 55 planeras att byggas om cirka 6,5 kilometer till en mötesfri väg mellan Enköping och Litslena, genom att göra tre faunapassager för djur.
Tidigare var åtgärderna för att stänga ute viltet att sätta upp stängsel.
– Det finns ett missförstånd att man bara kan stängsla. Men djur är som vi människor. Har vi en nära anhörig på ett sjukhus stoppar inte ett stängsel oss. Det är samma sak för djur, vill de över så kommer de över, de har sönder eller gräver sig under stängsel. Det enda väldokumenterade som fungerar är passager, säger Johan Rydlöv, ekolog på Trafikverket.
– Det finns till och med teknik som varnar bilister för djur som går över på vägen, med en detektor som känner av när djuren går, men då krävs god sikt, inte så höga hastigheter och inte så mycket trafik.
Faunapassagerna på väg 55 föreslås byggas under vägen, varför?
– Ibland är det lättare att bygga över, ibland under. Det beror på hur bred vägen är. Djur gillar inte gärna långa passage som blir som en tunnel.
Johan Rydlöv jobbar nationellt med de här frågorna och säger att det sker 68 000 viltolyckor varje år.
– Det kostar mellan 11 och 15 miljarder kronor i samhällskostnader om året. Det är en kostnad som inte syns, för det är utspritt på försäkringsbolag, polisen, eftersöksjägare och så vidare. När vi gör den här typen av lösning brukar viltolyckorna minska med 80 procent, det stämmer även internationellt i de länder som vi samarbetar med, säger han.
På väg 55 planeras för en faunaport med strandpassage längs Fiskviks kanal för stora däggdjur, medelstora och mindre land- och vattenlevande djur. Dessutom två separata torrtrummor under vägen för medelstora och mindre land- och vattenlevande däggdjur.
Men Enköpings kommun är inte nöjd med Trafikverkets förslag om planen för väg 55 överhuvudtaget, utan vill att den görs om helt. Kommunen menar att det fortsatt blir 80 kilometer i timmen på stora delar av vägen.
–Frågan är då om vi verkligen får den måluppfyllelse som vi såg framför oss för alla de här pengarna, säger Ulrika Ormbrant i en tidigare artikel.
Även boende i området är starkt kritiska till planerna med väg 55. De menar att planerna kommer att "förstöra" deras liv, med färre av- och påfarter vilket kommer leda till längre resor, särskilt för lantbrukare.
Planerad byggstart är 2026/2027. Arbetet beräknas vara klart 2028.