Nu ökar viltolyckorna – 547 stycken i Enköping under fjolåret

De närmaste månaderna kommer viltolyckorna att öka kraftigt i Uppsala län. Kollisionerna med rådjur och vildsvin blir allt vanligare.

Kollisioner med rådjur har ökat mest på vägarna i Uppsala län de senaste åren. Höstmånaderna är särskilt olycksdrabbade.

Kollisioner med rådjur har ökat mest på vägarna i Uppsala län de senaste åren. Höstmånaderna är särskilt olycksdrabbade.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2024-09-24 11:27

Under oktober och november sker flest viltolyckor på de svenska vägarna. I Uppsala län kommer det att inträffa upp emot 15 viltolyckor om dagen under de närmaste månaderna, enligt en sammanställning av försäkringsbolaget If.

– Risken är störst i gryning och skymning när djuren förflyttar sig över större områden för att leta föda. Det är då extra viktigt att hålla uppsikt längs vägkanterna och anpassa hastigheten, säger Frida Wedin, motorexpert på bolaget, i ett pressmeddelande.

Under oktober-november kolliderar totalt cirka 900 bilister med vilt i Uppsala län. Fyra femtedelar av kollisionerna sker med rådjur. Sedan mitten av 2010-talet har rådjursolyckorna i länet ökat med 50 procent, enligt statistiken. Även olyckorna med vildsvin ökar.

undefined
Under oktober och november sker närmare 900 viltolyckor i Uppsala län.

– Om du är på väg att krocka med ett rådjur, ska du i första hand bromsa, men undvika att styra undan. Att göra en okontrollerad undanmanöver kan öka risken för personskador och leda till en kollision med mötande trafik, säger Frida Wedin.

I Enköping inträffade 547 viltolyckor under fjolåret.

Flest viltolyckor i länet – omkring 1 000 per år – sker i Uppsala kommun. Men tar man hänsyn till antalet registrerade fordon i kommunerna så är Tierps kommun värst drabbat. Där skedde förra året 53 viltolyckor per 1 000 fordon. 

Nästan lika många – 49 olyckor per 1 000 fordon – inträffade i Östhammars kommun. Motsvarande siffra i Uppsala kommun var 12 olyckor. Kollisioner med älg har minskat med cirka 30 procent de senaste fem-sex åren.

För Enköping rapporterades 22 viltolyckor per 1 000 fordon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!