Enköpings kommun har riktlinjer för rekrytering av chefer. Av dem framgår att när kommundirektör rekryteras SKA (EP:s versaler) Enköpings upphandlade rekryteringsföretag anlitas.
Riktlinjerna betonar också att det är viktigt att rekrytering av chefer sker på "ett professionellt, medvetet och systematiskt sätt".
Den nya majoriteten gick emot riktlinjerna redan i början av 2019 då man enligt Ingvar Smedlund (M) beslöt att inte längre anlita rekryteringsföretag. Det var också vad som skedde när man själv utannonserade tjänsten som kommundirektör sommaren 2019. Den rekryteringen avbröts då kommunalråden på hösten fann att ingen av kandidaterna helt motsvarade deras önskemål.
Planer för att internrekrytera den tillförordnade kommundirektören Christin Tjärnheden framkom under höst och vinter, och EP har skrivit om det i flera artiklar. I ett mejl till berörda fack i början av december skrev HR-chefen Håkan Sandberg att "vi tänker oss att vi inte går ut och annonserar", och att han "till 100 procent stödjer Christin som framtida kommundirektör".
Av Håkan Sandbergs mejllogg, som först efter upprepad förfrågan från EP:s chefredaktör lämnades ut, framgår att planen var att rekryteringen skulle genomföras i december: Erfarenhetskrav skulle införas i kravprofilen, därefter annons på intranätet och på kommunens hemsida under fem dagar i december och tillsättning av tjänsten klar att beslutas i kommunstyrelsen 14 januari.
När Lena Fransson , tillförordnad stabschef vid kommunledningsförvaltningen, den 5 februari svarade på en kritisk insändare i EP skrev hon att HR-chefen "hanterat aktuella frågor utifrån regler och praxis som finns i Enköpings kommun".
Hur kan du skriva att reglerna följts när det uppenbart inte är så?
– Det är kommunstyrelsens ordförande, KSO, som ansvarar för anställning av kommundirektör, Håkan har talat om vilka regler som gäller, men i slutändan är det KSO som ansvarar för delstegen i rekryteringen, säger Lena Fransson.
Är det alltså Ingvar Smedlunds fel att reglerna inte följts?
– Håkan har talat om vilka regler som finns och sen har man valt olika vägar och jag tänker inte bedöma varken Håkans eller Ingvars val och beslut. Det får stå för dem. Men regler och riktlinjer har varit aktuella i processen.
Aktuella, men har inte följts?
– Joo ... det har de också, sen kan man fråga om alla vägval har gjort det. Men det är den som har hand om rekryteringen som ansvarar för de besluten.
Lena Fransson fortsätter i sin insändare och skriver att "när det gäller den begärda utlämningen av Håkans mejl blev inte allting rätt".
"Inte allting rätt", det var väl snarare inte mycket som blev rätt. Först lämnades ju bara två mejl, till och från EP, ut?
– Jag visste inte att det var fråga om två utlämningar, mitt svar gäller den större där ett mejl inte kommit med. Men självklart måste vi utreda hur det kunde bli så.
På direkt fråga svarar hon att förvaltningen finns som ett stöd för politiken, och för att se till att lagar och förordningar följs.
Lena Fransson kommer från en tjänst som kommundirektör i Knivsta och är sedan 1 februari tillförordnad stabschef i Enköping, i första hand fram till 31 maj. Från slutet på juli ersätts hon av en permanent stabschef, Hannu Högberg.
I mitten på februari, efter det att EP berättat om den planerade internrekryteringen av kommundirektören, beslutade kommunen att direktupphandla en rekryteringsfirma som ska hjälpa till med rekrytering av kommundirektör.