Trakasserier genom hån och kommentarer och genom utebliven information. Det har tjänstemän vid den i januari 2019 bildade kommunledningsförvaltningen upplevt. Det framgår av medarbetarenkäten som 93 procent av de anställda svarade på 2019.
I det nöjd-medarbetarindex (NMI) som sammanställts är medelbetyget för kommunledningsförvaltningen genomgående lägre än NMI för hela kommunen. Ett drygt tiotal chefer och andra anställda har det senaste året valt att säga upp sig och gått till nya jobb. Enköpings-Posten har varit i kontakt med flera personer som varit mycket kritiska till hur det gick till då serviceförvaltningen och kommunledningskontoret slogs samman och blev en kommunledningsförvaltning.
Sammanslagningen präglades enligt dem av otydliga direktiv, bristande ledarskap och bristande transparens. "Att så många väldigt kompetenta personer väljer att lämna sina jobb kan inte beskrivas som en naturlig process" säger en av dem.
Diskussionen om förändring började 2016, sammanslagningen verkställdes i januari 2019. Drivande var dåvarande kommundirektören och förvaltningschefen, båda har nu lämnat sina tjänster i kommunen.
Dåvarande utvecklingschefen Christin Tjärnheden fanns med i förändringsarbetet.
– Vi såg att förmågan att styra och leda utveckling behövde förbättras, en förvaltningschef anställdes som dåvarande kommundirektören gav uppdraget att utreda och föreslå en sammanslagning, säger Christin Tjärnheden.
Hon är sedan i augusti förra året tillförordnad kommundirektör.
EP frågar Christin Tjärnheden hur hon ser på att så många anställda sagt upp sig och om hon är orolig över den kunskapsförlust det innebär.
– De har sagt upp sig av olika anledningar, det behöver inte vara en effekt av omorganisationen. Men en del vill inte förändras och det respekterar jag, men det är förstås olyckligt att så många lämnar samtidigt.
Klarar ni att kompensera för kunskapsförlusten?
– Mitt fokus är att ge det stöd som behövs för att vi ska lyckas med vårt uppdrag i dag och i morgon. Vi behöver göra fler förändringar över tid för att utveckla våra tjänster och hänga med i behoven från förvaltningar och medborgare. Personaltappet gör att utvecklingen saktar ner.
Svaren i medarbetarenkäten visar att trivsel och arbetsglädje försämrats, i några fall drastiskt.
– Sammanslagningen har gått bra, men det tar tid att bygga en gemensam kultur. Vi är dessutom spridda på tre olika geografiska platser. Vi jobbar intensivt med att skapa mötesplatser, till exempel med tvärgrupper där medarbetare bidrar med hur vi ska komma framåt, säger Christin Tjärnheden.
På enkätens fråga svarar sju personer att de utsatts för kränkande särbehandling av chef eller kollega. Följdfrågor visar att vanligast är hån och kommentarer, men också att information uteblivet upprepade gånger. Vad gäller det senare är andelen högre på kommunledningsförvaltningen än i kommunen som helhet.
Christin Tjärnheden kommenterar skriftligt på svaren om kränkande särbehandling:
– Informationshantering är något som vi arbetar med och fortsättningsvis sätter fokus på i och med att vi sitter på olika platser.
Till EP har kritik framförts direkt mot Christin Tjärnhedens sätt att leda och styra.
– Det är svårt att veta vad det står för eftersom jag har haft olika tjänster. Det har inte framförts direkt till mig, men vill gärna ha exempel så att jag kan utveckla mitt ledarskap.