Lyckat projekt minskar övergödningen i Enköpingsån

Grodorna leker och fosforhalterna minskar. Projektet för en bättre kvalitet i vattnen kring Enköping är lyckat.

Johan Axner, vattenstrateg, och Cassandra Telldahl Bjelkelöv, vattensamordnare i kommunen, lägger ut sedimentplattor i dammarna i den anlagda våtmarken i Tillinge för kontroller av sedimentlager som bildas i djuphålorna.

Johan Axner, vattenstrateg, och Cassandra Telldahl Bjelkelöv, vattensamordnare i kommunen, lägger ut sedimentplattor i dammarna i den anlagda våtmarken i Tillinge för kontroller av sedimentlager som bildas i djuphålorna.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2022-05-16 11:55

Kommunens vattensamordnare, Johan Axnér, drar på sig vadarbyxorna och vinglar ut i det meterdjupa vattnet i en av djuphålorna i Örabäcken i Tillinge.

En sedimentplatta ska monteras på botten av vattendraget, totalt ska ett 15-tal plattor placeras ut vid olika våtmarksprojekt som gjorts i kommunen.

På plattorna kommer sediment som förs med det rinnande vattnet att lagras och prover ska tas på sedimentet några gånger per år för att mäta halterna av exempelvis fosfor, växtskyddsmedel och PFAS.

– I det här vattendraget kommer dagvatten från Hummelsta och det går genom åkermark, det är främst fosforhalten som är intressant att mäta, säger Cassandra Telldahl Bjelkelöv, vattensamordnare vid kommunen, som torrskodd hejar på sin kollega vid åkanten.

undefined
LEVA-projektet, som syftade till att minska övergödningen i vattendrag kring Enköpingsån och Örsundaån, är avslutat och nu kommer Cassandra Telldahl Bjelkelöv och Johan Axner att jobba med vattenprojekt i hela kommunen. Många markägare är engagerade i frågan och gör viktiga insatser, konstaterar Cassandra.

Det är överraskande mycket slam på botten av bäcken konstaterar Johan Axnér vilket är glädjande. Det visar att våtmarken fungerar som den ska, den har fångat upp 30 centimeter slam som annars kunde ha hamnat i Mälaren. Slammet ska senare grävas upp och läggs ut på åkrar som gödning.

Våtmarken i Tillinge anlades hösten 2020 och är en av flera projekt inom det treåriga LEVA-projekt som drivits av Enköpings kommun och som nu avslutats.

Struktur och samverkan har varit viktiga byggstenar i projektet där kommunen, markägare och andra aktörer arbetat för att förbättra vattenkvalitén inom Enköpingsåns och Örsundaåns avrinningsområden, vilket EP berättat om tidigare.

– Totalt har vi genomfört ett 20-tal projekt varav ett 15-tal våtmarker. Och vi har bildat två vattenråd, för Örsundaån och för Enköpingsån, det känns roligt att vi nått det målet, säger Cassandra.

Hon upplever att politikerna i Enköping valt att se vatten som en viktig fråga för kommunen.

– Det märks att vattenfrågorna fått en högre prio i kommunen, det krävs planering när man bygger mycket, säger Cassandra vars tidigare projektanställning nu övergått i en permanent tjänst.

undefined
Sedimentplattor ska sättas ut i ett 15-tal anlagda våtmarker. Genom provtagningen kan man mäta exempelvis hur stora mängder av fosfor som läcker ut i vattendragen.

När LEVA-projektet nu är avslutat är man inte i ett nytt skede i vattenförvaltningen. Mycket arbete återstår för att vattnet ska nå god ekologisk status enligt vattendirektivet.

– Framöver kommer vi jobba över hela Enköpings kommun, det är roligt att fler kan ta del i arbetet för bättre vattenkvalitet, säger Cassandra som jobbar med att bygga nätverk, rådgivning, att hjälpa markägare med myndighetskontakter, leta upp möjliga bidrag för olika projekt och ha koll på omvärlden i vattenfrågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!