Våtmark som räddar vatten, åker och grodor

Gott samarbete och stödpengar som låg rätt i tiden gjorde projektet med våtmarken i Tillinge lyckat.

Över 4000 kubik torra massor grävdes upp för att återskapa meandrarna i våtmarken och två djuphålor där sedimentet från vattendraget lagras. Vattenlinjen har tidvis gått ända upp till platsen där Cassandra Telldahl Bjelkelöv, vattensamordnare vid Enköpings kommun, står.

Över 4000 kubik torra massor grävdes upp för att återskapa meandrarna i våtmarken och två djuphålor där sedimentet från vattendraget lagras. Vattenlinjen har tidvis gått ända upp till platsen där Cassandra Telldahl Bjelkelöv, vattensamordnare vid Enköpings kommun, står.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2021-05-02 15:00

– Vi såg effekter direkt när vi öppnade meanderbågarna. Vattnet fick fyra gånger längre sträcka att rinna och flödet har bromsats upp så sedimentet sjunker till botten. Åkermarken i området har torkat upp mycket bättre, säger Cassandra Telldahl Bjelkelöv, vattensamordnare vid Enköpings kommun.

Som EP berättat tidigare har Enköpings kommun fått Lova-bidrag på drygt tre miljoner kronor för åtgärder som ska förbättra vattenkvalitén i Enköpingsån och Örsundaån och i slutändan även i Mälaren och Östersjön.

En av åtgärderna är våtmarken i Tillinge som anlades under hösten. Ett samarbete mellan kommunen, arrendatorn och Svenska kyrkan som äger marken.

Förr snirklade sig vattendraget på platsen fram i bågar, men diket har rätats ut av tidigare generationer för att förbättra odlingen.

Genom att gräva ut och återskapa meanderbågarna har man fått tre vattenfåror där vattnets flöde regleras genom olika dämmen.

I två djuphålor som grävts ut kan det fosforrika sedimentet sjunka till botten för att vart femte år grävas upp och läggas ut som gödning på åkrarna igen.

– En sådan här våtmark har många syften, det minskar näringsläckaget, förbättrar kringliggande åkermark och är bra för den biologiska mångfalden, säger Cassandra.

undefined
Våtmarken i Tillinge är ett bra exempel på ett väl fungerande samarbete mellan kommunen, markägaren och arrendatorn. ”Det hade varit svårt att ro i land det här själv” konstaterar lantbrukaren Niklas Karlsson, här med Cassandra Telldahl Bjelkelöv, vattensamordnare vid Enköpings kommun. Totalkostnaden för projektet ligger på cirka 350000 kronor.

För lantbrukaren Niklas Carlsson, som driver Mälby gård tillsammans med sina föräldrar, har insatsen gett omedelbar effekt. 

– Det är stor skillnad mot tidigare. Marken är låglänt och stod lätt under vatten, men nu har vattennivån sjunkit en meter och åkern kan brukas tidigare på våren. Det har även gjort att jag hittat dräneringsrör som stått under vatten och som jag letat efter i två år, säger Niklas.

Att som enskild lantbrukare göra en så stor åtgärd kan vara svårt, både ekonomiskt och praktiskt.

– Jag skulle haft svårt att ro i land det själv, jag är tacksam över all hjälp jag har fått, säger Niklas Carlsson.

Byråkratin och tillstånden från myndigheterna är inte enkelt att hantera och man måste ha koll på vilka stöd som går att söka vid vilka tillfällen, vilket kommunens vattensamordnare har.

undefined
Flygfoto över nya våtmarken i Tillinge med de två nya vattenfårorna som grävts fram ur tridigare meandrar på sidorna om det raka diket.

Men att nå de miljömål som satts upp för just det här avrinningsområdet tror Cassandra kan bli svårt.

– Fosformängden i Örbäcken minskas med upp mot 70 kilo per år genom åtgärden. Målet för Enköpingsån, som bäcken rinner ut i, är en minskning med 4,5 ton. Det är ett orimligt beting att nå. Det behövs mer finansiering och mer satsning på rådgivning för de här miljöerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!