Ett yttrande över Svenska kraftnäts planer på en luftburen högspänningsledning mellan Munga och Hamra har nu sammanställts av intressegruppen ”Gräv ner”.
Det är ett omfattande dokument på 40 sidor framtaget av Irene Flygare i samarbete med sakkunniga. Kortfattade miljökonsekvensbeskrivningar har gjorts utifrån olika aspekter, fågellivet, kultur kulturlandskap, hälsa, jordbruk, besöksnäring och gällande lagstiftning.
– Det är många delar i det då sakägare berörs på olika sätt. Men grundtemat är att förslaget bryter mot allt vad miljölagstiftningen vill åstadkomma, säger Irene Flygare.
I yttrandet konstateras att den sträckning som Svenska kraftnät föreslår för den nya luftledningen går tvärs över nio ådalar och bäckflöden, från Sagån till Nysätrabäcken.
– Det blir ett väldigt staket över en rad ådalar och det delar landskapet i en nord- och en syd-del, säger Irene Flygare.
Enligt yttrandet bryter man då sönder de biologiska och kulturhistoriska sammanhangen och det påverkar fågellivet då dalgångarna bland annat är passager för flera starkt hotade fågelarter.
Luftledningen skulle även påverka jord- och skogsbruket och besöksnäringen i området då ledningen sträcker sig utefter Nysätrabäckens dalgång.
En aspekt är att den digitala tekniken blir allt viktigare i jordbruket. En luftledning hindrar exempelvis användandet av drönare och den omöjliggör bevattning av stora arealer.
Även hälsoaspekten lyfts fram. WHO har bedömt magnetfält som möjligen cancerframkallande med förhöjd risk för barnleukemi.
– I tätortsnära områden vill strålskyddsmyndigheten att ledningar grävs ned på grund av hälsorisker, men här är det tydligen inte så farligt, säger landsbygdsföretagaren Johan Benzelstierna von Engeström i intressegruppen.
I yttrandet protesterar organisationen även mot hur de två samrådsmötena genomfördes.
– De var upplagda så det blev kaos och det ska prövas av energimarknadsinspektionen. Om de bedömer att mötena genomfördes felaktigt måste de göras om, säger Irene Flygare.
Nu arbetar gruppen med att leta upp berörda sakägare för att få dem att skriva under yttrandet som ska vara inlämnat den sista augusti.
– Vi är inte emot elektrifieringen i sig, det är tillvägagångssättet som vi protesterar mot. Det finns annan teknik och vi vill att alternativet med markkabel genomförs, säger Johan Benzelstierna von Engeström.