2026 kommer en kraftledning som sträcker sig mellan Munga i Västerås och Hamra i Enköping byggas. 16 mars damp informationen ner i brevlådorna hos markägarna som kommer påverkas. De som EP pratat med är upprörda och nedstämda över Svenska Kraftnäts beslut. En av dem är skogsförvaltaren Magnus Berkefelt.
Han har jobbat med skogsförvaltning sedan 1997 på olika större gårdar i Uppland och Stockholm. För några år sedan blev han drabbad av ett intrång på hans mark då en tvingande lantmäteriförtätning genomfördes för att hans granne startade en bergtäkt. Nu ser prognosen återigen dyster ut för hans skogsmark. Kraftledningar kan komma att byggas 200 meter från Magnus hus och kommer i så fall att sänka värdet på fastigheten med miljontals kronor.
– Det är viktigt som markägare att förstå att ledningen måste dras, men det ska kunna finnas en dialog och det upplever jag att det inte finns, säger Magnus Berkefelt.
Svenska Kraftnät har skickat ut en översiktlig karta, på var ledningens sträcka kommer att gå. Enligt Magnus Berkefelt är dialogen från Svenska kraftnät, Enköpings kommun och Länsstyrelsen emellertid mer eller mindre ett spel för galleriet.
– De har under flera år planerat dragningen av ledningsgatan i det tysta, helt utan att samråda med några markägare överhuvudtaget. Även nu när informationsbrevet gått ut får markägarna inga detaljkartor. Man måste också ha med sig att hela landskapsbilden och boendemiljön förfulas, vilket innebär att alla drabbas som bor och verkar i området.
Några minuter med bil ifrån hans gård finns det kända Tjäderberget. Där trivs tjäderfåglarna mycket bra. Magnus menar att tillhållet är viktigt för fåglarna och att kraftledningarna som ska byggas kan förstöra tjädrarnas miljö.
Längs sträckan Svenska Kraftnät planerat kraftledningsbygget, finns även andra oroliga, anonyma röster. De förstår att en kraftledning måste byggas men några undrar varför Svenska Kraftnät inte väljer att gräva ned ledningen.
Svenska Kraftnäts programledare Johan Ulleryd för NordSyd som driver projektet med kraftledningen, säger att förstahandsalternativet är att alltid bygga transmissionsnätet för elektricitet i form av luftledningar.
– En luftburen kraftledning med högre spänningsnivå är både mer driftsäker och ger bättre resultat. En markförlagd kabelförläggning används endast i undantagsfall.