– Ett spel för galleriet, dragningen är ju redan bestämd. Vi kräver att ni gräver ner ledningen istället! Våra fastigheter kommer att sjunka i värde.
Samrådsmötet i Österundagården var mycket välbesökt och många ville framföra sin kritik. Svenska Kraftnäts upplägg, att besökarna skulle mingla och få svar på sina enskilda frågor av de många anställda som fanns på plats, ogillades från första stund. Efter en stunds diskussioner lyckades Facebookgruppen "Gräv ner" övertala bolagets representanter att istället hålla en gemensam frågestund från scenen.
Under den utredningstid som varit har Svenska Kraftnät tittat på tre så kallade utredningskorridorer, förslag på hur ledningen ska dras mellan de två punkterna. Efter att myndigheter fått säga sitt har man reducerat de tre förslagen till ett, som nu presenterades på samrådet. Detta tillvägagångssätt ifrågasattes av flera.
– Den dåliga transparensen skapar missnöje och misstänksamhet. Visa istället de tre korridorerna och låt oss jämföra, sa en person från Gräv-ner-gruppen.
Svenska Kraftnäts Jonas Rune tillbakavisade att man hemlighållit något och förklarade att miljölagstiftningen och riksintressen gör att två av korridorerna inte anses lämpliga. Detsamma gjorde Johan Ulleryd, programledare för Nordsyd, projektet som är Svenska Kraftnäts stora investeringspaket och innebär att stora delar av det så kallade transmissionsnätet i mellersta Sverige förnyas.
– Vi bedömer att den här sträckningen ger minsta möjliga påverkan. I de två korridorer som vi släckt finns riksintressen för försvaret och kulturmiljön. Riksintressen går före elledningar, sa han.
Johan Ulleryd menade dock att förslaget ännu inte är hugget i sten, att det finns en "vingelmarginal".
– Vi tar hänsyn till alla synpunkter som vi får in. Det är nu, under samrådet, som markägare och andra ska ta chansen att berätta för oss vad de tycker, uppmanade han besökarna.
Kravet att ledningen ska grävas ner kommer dock inte att kunna tillmötesgås, menar han. Och det är inte en ekonomisk fråga.
– Den tekniska risken är för stor att gräva ner kabeln. En luftkabel har mycket större driftsäkerhet och därför måste vi välja den, sade han.
Svenska Kraftnät hoppas kunna lämna in redogörelsen från samrådet till energimarknadsinspektionen om ett år, kunna få beslutet 2025 och börja bygga 2026.