I början av april opererade Enköpingsbon Berit Jonsson, 86 år, sitt ena knä på Lasarettet i Enköping. Men de dagar hon fick tillbringa på ortopediska rehabiliteringen efter operationen blev en otrevlig upplevelse.
– Det var förfärligt, jag kände mig illa behandlad, som att jag mest var till besvär, säger Berit.
EP uppmärksammade under veckan som gick den IVO anmälan som personal gjort då de oroas över patientsäkerheten vid avdelningen.
– Jag blev inte förvånad när jag läste det. Det kändes som en dålig atmosfär där, de lyssnar inte på patienterna och man får ingen information, säger Berit.
Hon har en muskelinflammation i ena axeln som enligt ortopeden behövde åtgärdas före knäoperationen.
– Jag behövde ju kunna använda armen efter knäoperationen. Men först när jag bad om en kortisonspruta fick jag det och den höll bara fem dagar, säger Berit.
Hon saknade samtal med läkaren som utförde operationen. Denne konstaterade bara att hon skulle opereras och kom inte efter operationen och berättade vad som gjorts.
– Det var en skicklig kirurg, operationen gick bra men det fanns inget samtal eller empati med patienten, säger Berit.
Efter operationen låg hon på en galonsäng med spänt lakan över, i två dygn.
– Men andra natten halkade jag ner från sängen, den var ju hal, och jag var rädd om mitt nyopererade knä. En annan patient lyckades larma personalen. De kom och la upp mig på sängen igen, men ingen bäddade till den. Först tredje natten kom en sköterska och undrade varför jag låg på den sängen, och ordnade en riktig säng, säger Berit.
Hon fick lämna blodprover varje dag och fick mediciner, men ingen information om varför proverna togs eller vad medicinerna var till för.
– Jag vill ju veta vad jag stoppar i mig. Det var en konstig ordning på avdelningen, även om många i personalen var väldigt rara.
Vid lasarettet uppger man att man inte diskuterar enskilda patienter i media. Men man uppmanar den som är missnöjd med vården att kontakta lasarettet.
– Vi beklagar verkligen att patienten haft den här upplevelsen. Vi ser väldigt gärna att personen tar kontakt med oss, det är en del i det förbättringsarbete som pågår vid avdelningen, säger kommunikationschef Sanna Nilsson Passos.
På lasarettets webb finns kontaktuppgifter för den som inte är nöjd med vården.
– Bäst är att ta det via avdelningschefen men vill man inte det kan man gå via patientnämnden, säger Sanna Nilsson Passos.