Anställda inom vården har gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) om att patientsäkerheten är akut hotad vid ortopediska rehabiliteringsavdelningen vid lasarettet i Enköping.
Enligt anmälan saknas erfaren personal, patienter riskerar att få fel mediciner eller doseringar och personal uttrycker att "det är tur att ingen dött än".
Sjuksköterskor uppger att de inte har tillräcklig kompetens för att ta hand om avdelningens olika patienter men att de inte får något stöd, chefer säger att kunskaperna ingår i deras legitimation.
Personal uppger att de mår dåligt i sin arbetsmiljö och att det går ut över patienterna. Från chefer får de hör att de är lata och måste skärpa sig.
Nu vill man att IVO kontrollerar antalet patientavvikelser under det senaste året vilka är många, enligt anmälan.
Den fackliga organisationen Vårdförbundet är inkopplad i ärendet och de bekräftar att det är problem med arbetsmiljön på avdelningen.
– Vi har kontakt med flera medlemmar som flaggat för en jobbig arbetsmiljö. Det finns en generell oro för patientsäkerheten, säger Ida Persson vid Vårdförbundet i Uppsala.
Hon har suttit med på möten mellan arbetsgivare och arbetstagare och upplever att tonen från chefer varit otrevlig.
– Generellt är det stökigt överallt inom vården nu, min uppfattning är att det är en liten andel avdelningar som fungerar optimalt. Men det är inte på många avdelningar som cheferna höjer rösten och skriker till de anställda på mötena.
Nya sjuksköterskor menar Ida Persson kan behöva inskolning specifikt för den avdelning de jobbar på.
– De är många med längre erfarenhet i yrket som uttrycker oro för dem med kortare erfarenhet. Utan tydlig ledning och avdelningsspecifik utbildning är det svårt att upprätthålla patientsäker vård. Det är jätteallvarligt att personalen inte får gehör när de flaggar för problem, säger Ida Persson.
Vårdförbundet har nu två personer som jobbar med ärendet i Enköping.
– Vi försöker stötta personalen och har en dialog med både arbetsgivare och arbetstagare för att hjälpa sjuksköterskorna i deras arbetssituation. Vi kan kräva åtgärder enligt arbetsmiljölagen, i nuläget är det oklart om vi gör det men det är många saker som felar i ledningen.
Det saknas sjuksköterskor generellt, vilket är en orsak till vårdplatsbristen.
– Men cheferna är också utsatta, det är ett jätteproblem. Jag tror de också har en fruktansvärd arbetssituation, säger Ida Persson.