Väntetiderna för att få en solcellsanläggning ansluten till nätet via Vattenfall har varit långa de senaste åren, vilket EP rapporterat om tidigare.
I vintras gav statliga nätägaren Vattenfall beskedet att man förstärkt kundtjänst för att skynda på ärendena men det verkar inte ha hjälpt.
Lars Jonsson i Vela söder om Enköping anlade solceller förra sommaren men har ännu inte fått dem anslutna till nätet så han kan sälja överskottet av el.
– Jag vet att flera är i samma situation. Vattenfall är ett stort och marknadsledande företag men de sköter inte det här professionellt, säger Lars som upplever att bolaget skyller de långa handläggningstiderna på andra aktörer.
Turerna med Vattenfall har varit många och frustrerande. En anmälan om anläggningen skickades in till Vattenfall i september 2022 men först i december kom en bekräftelse på anmälan.
Då konstaterades att markkabeln måste förstärkas.
– I mars fick vi besked om att ärendet skulle behandlas i augusti och att markavtal måste skrivas med markägare och kommunen för den nya kabeln, berättar Lars Jonsson.
Sen blev det helt tyst. Tre månader senare kontaktade Lars själv handläggaren.
– Två veckor senare får jag besked om att det är Trafikverket man ska teckna markavtal med, men att de har långa handläggningstider och att ärendet kan vara klart tidigast vid årsskiftet.
Lars kontaktar då Trafikverket som meddelar att man behandlat alla ärenden fram till april i år och att handläggningstiden är två till tre månader.
– Vattenfall skyller ifrån sig på Trafikverket, min bedömning är att Vattenfall inte har skickat in ansökan än, det är påhittade argument för att vinna tid!
Sedan början av juni producerar solcellerna el till familjens hushåll. Lars har själv installerat utrustning som stryper en högre elproduktion, annars får han betala för överskottet.
– Men om anläggningen var i full produktion skulle vi bli självförsörjande på el, om vi fick sälja överskottet, konstaterar han.
I nuläget kan han inte göra mer och han upplever en stor frustration. Dels får det ekonomiska konsekvenser då han satsat kapital som han nu inte får avkastning på, dels handlar det om samhällsnyttan och regeringens uppmaningar om att satsa på solenergi.
– Man är maktlös mot dessa marknadsledande eldistributörer. Det den lilla individen kan göra är att vända sig till massmedia och det är ett lågvattenmärke för bolaget, säger Lars Jonsson.
EP söker Vattenfall för en kommentar.