I mars 2021 föll Reneé Claesson-Ribring av sin häst under ett träningspass. I samband med fallet bröt hon rygg och nacke på sju ställen.
Men redan efter två veckor i sjuksängen bestämde hon sig. Hon skulle rida igen.
Stelopererade ryggkotor, tio procents funktion i högerhanden och flera operationer senare har hon börjat tävla på hästryggen igen. I helgen blev hon svensk mästare i paradressyr.
– Det är jätteroligt såklart! Det är något som jag drömt om sen jag var liten. Det var oväntat och jag har fortfarande svårt att ta in det, men jag är jätteglad, säger hon.
EP träffade Reneé Claesson-Ribring i december 2023. Då var målen tydliga. Dels skulle hon delta i SM och bli uttagen i landslaget. Längre fram var ambitionen att ta sig till paralympics.
Nu har Renée och hästen Zappy har kommit med i landslagets utvecklingstrupp och SM har hon till och med vunnit. I slutet av augusti startar paralympics i Paris. Vägen dit är fortfarande lång, men att nå dit är fortfarande ett mål för henne.
– Självklart är målet paralympics, men det är väldigt få platser om ens någon. Men jag ska göra det jag kan för att ta mig dit, säger Renée Claesson-Ribring.
När vet man vilka som får åka?
– Vet ej. Det får man troligtvis veta ganska sent. Det har att göra med när den paralympiska kommittén väljer att ta ut ridsporten. Efter det ska landslagsledningen välja ut vilka de tror har bäst chans att prestera. Så i juli kanske, berättar hon.
Är chansen att bli uttagen stor som svensk mästare?
– Vi får hoppas. Det finns flera olika grader i paradressyr, beroende på hur handikappad man är. Det finns fem grader och jag är i grad tre. Det är en svensk mästare i varje grad, och det kommer inte vara fem som får åka. Det kommer att vara max fyra stycken.
När laget ska tas ut är urvalet ännu mindre. Renée Claesson-Ribring måste utmärka sig bland ryttare som har inte har lika omfattande funktionsnedsättningar. I dressyrlaget som eventuellt skickas till de paralympiska spelen måste det vara en deltagare som är i graden ett till tre och en utövare i grad fyra och en i grad fem.
– I praktiken slåss jag mot de andra i grad ett till tre om en plats. Det är tufft, men vi kan inte göra mer än vårat bästa, säger Renée Claesson-Ribring.