Sedan de stora balkongerna på Åkersbergsvägens omvårdnadsboende stängdes efter att man upptäckt sprickor i pelarna har Karl-Axel Källstrand, som bor på omvårdnadsboendet, skrivit brev riktade till samhällsbyggnadsförvaltningen flera gånger. Men han har ännu inte fått något svar.
Han vill ha klargörande besked om den hyresreduktion han begärt från mitten av mars samt om åtgärder för att balkongerna ska gå att använda.
Men responsen från kommunen sida har varit svag. Den information som Karl-Axel fått gällande läget med balkongerna kommer från personer i tredje hand, inte från förvaltningen direkt.
– Jag har inte fått något direkt svar på mina brev angående balkongerna på Åkersbergsvägen. Någon ansvarig måste tala med mig, inte informera via andra personer utan byggtekniska kunskaper, säger Karl-Axel.
För att få kommunen att lyssna tar han nu till mer drastiska åtgärder i sin kamp mot kommunal byråkrati. Han matstrejkar.
– Jag åt mins sista knäckebrödskiva på tisdagsmorgonen. Jag kommer att matstrejka så länge som det behövs, säger Karl-Axel.
Någon oro för sin hälsa har han inte inför den matstrejk han nu inlett.
– Sjuksköterskan och chefen här avråder mej men jag har reserver att ta av och man klarar sig utan mat minst en månad bara man dricker, säger Karl-Axel.
Han har en bakgrund som byggnadsingenjör och lång erfarenhet av väg- och vattenbyggen. Bland annat har han jobbat mycket utomlands, i Irak, Sri Lanka och Kina med bland annat byggen av vattendammar.
– Jag vet att sådant här kan ta tid, jag har varit med om skiljedomar tidigare. Men jag är van att få saker gjorda och det här tar för mycket tid, säger Karl Axel.
Idén om matstrejken fick han efter den högläsning han varje dag håller för de äldre damerna på sin avdelning vid boendet, med boken ”Krutgummor på krigsstigen” där ett gäng mormödrar tränar sig i civil olydnad.
– Men den här frågan handlar inte om mej, jag talar för alla andra som inte kan tala för sig. Vi som bor här kan inte vänta på kompensationen, ska de skicka den till dödsboet? säger Karl-Axel som även har tre hälsningar:
Till den snälla och välmenande personalen: ”Vik hädan och inled mig icke i frestelse,”
Till kommunens gubbar och gummor: ”Släpp fångarna loss, det är vår!”
Till Peab som byggt fastigheten: ”Få tummarna loss!”
Tidningen har sökt ansvariga på samhällsbyggnadsförvaltningen men ännu inte fått något svar.