Sommartid bör temperaturen ligga mellan 20 och 26 grader vid kontorsarbete enligt Arbetsmiljöverket. Vid arbete utomhus är det arbetsgivarens ansvar att se till att arbetstagarna skyddas mot väder och vind.
– Det finns tusentals olika arbetsplatser med olika förutsättningar, det går inte att ha exakta regler, säger Fredrik Haux, sakkunnig vid Arbetsmiljöverket.
Vid höga temperaturer längre perioder handlar det om att anpassa arbetet, att göra pauser, skärma av solen och att dricka mycket. Arbetsgivaren är skyldig att göra en riskbedömning, som exemepvis om någon anställd medicinerar och är värmekänslig, och man ska se till att de anställa har lämpliga arbetskläder.
– Jag tycker arbetsgivarna lärde sig en hel del vid värmeböljan 2018. Bara en så enkel sak som att ha bordsfläktar inomhus och att köra ventilationen när det är svalare nattetid, man har en annan medvetenhet om värmen idag, säger Fredrik Haux.
Till följd av klimatförändringarna kan vi även räkna med fler värmeböljor i framtiden.
– Har man upp mot 30 grader i en månad eller mer behöver arbetsgivaren anpassa lokalerna, med exempelvis luftkonditionering och markiser, säger Fredrik Haux.
Det är dock sällan som värmen på arbetsplatser inomhus ger riktigt allvarliga hälsoeffektet.
– Men jobbar man länge i värme kan man få svårt att tänka klart, arbetet går långsammare och risken för olyckor kan öka. Det är viktigt att se till hela dygnet, man behöver avlastning från värmen när man är hemma så att man exempelvis kan sova, säger Fredrik Haux.
Inom omsorgen i Enköpings kommun måste man se till både de boende, vilket EP rapporterat om, och till medarbetarna vid värmeböljor.
– Personalen uppmuntras att dricka mycket och att ta pauser i arbetet. Vid riktig hetta ser vi över arbetsuppgifterna och prioriterar om, man behöver kanske inte städa då. De mest utsatta då är hemtjänsten som cyklar och går till kunderna. De vistas även i privata hem där vi inte kan påverka inomhusklimatet, då får man om möjligt anpassa arbetsuppgifterna, säger Maria Palm, äldreomsorgschef på vård- och omsorgsförvaltnignen.
Även arbetskläddrna anpassas och de senaste åren har man köpt in 3/4-delsbyxor och hemtjänsten kan även använda luftigare tunikor som är svalare än traditionella t-tröjor.
– Sen har vi ett förbätrat samarbete med andra förvaltningar och EHB gällande lokalerna och det görs förbättringar i ventilationen på vissa boenden, säger Maria Palm.