Det spås att det kan bli en lika varm sommar i år som 2018 men vid kommunens äldreboenden är man beredd.
– Det vi lärde oss från den värmeböljan är att ha bättre beredskap. Då fick vi åka akut och köpa fläktar, minns Adéle De Waard, resultatenhetschef vid Kungsgårdens omvårdnadsboende på Gröngarn.
Huset har ett kylsystem som fungerar bra. Trots att solen steker hett utanför boendet är det svalt inne i byggnaden.
Många av de äldre är stillasittande och älskar värme. De sitter gärna och länge ute i solen.
Då gäller det för personalen att ha koll så att de dricker mycket, att solhatten är på och att solstunden inte blir för lång.
– Värmen gör att man blir snabbt uttorkad. Vi måste se till att de får i sig vätska, det blir mycket dryck, melon, isglass och chips där sältan gör att man behåller vätskan, säger Adéle.
På de stora inglasade altanerna har man satt upp värmeavvisande draperier som nattpersonalen ser till att dra för så morgonsolen inte steker in.
– De stänger ut 60 procent av värmen, det gör stor skillnad på hela den våningen. Vi är väldigt tackasamma över att det går att stänga ute värmen här i byggnaden, säger Adéle.
Även personalen uppmanas att dricka ofta och att ta pauser i jobbet.
– Det fungerar bra, vi ska ju ingenstans så arbetet får ta den tid det tar, säger Adéle.
Inger Eriksson är 80 år och har bott på Kungsgården i drygt två år. Hon besväras inte nämnvärt av värmen men trivs bäst i skuggan när hon är ute på gården.
– Man får dricka mycket och vi blir bjudna på glass och vattenmelon, det är svalkande och gott, säger Inger.
Trots värmen på måndagen har hon hunnit med både att läsa ute i trädgården, en promenad och ett gympapass utomhus. Och hon sköter om hinken med potatis som hon odlar tillsammans med sin väninna Inger Björnberg.
– Blir det för varmt går jag in på rummet, det är bra ventilation där och det går att ställa in temperaturen som man vill, säger Inger.
Även på Trögdshemmet i Lillkyrka har man numera svalt inomhus efter att ventilationssystemet byggdes om för några år sedan.
– Innan det byggdes om kunde vi ha jättevarmt inne, 27-28 grader, och vi fick ha noga koll på både boende och personal, säger Camilla Johansson-Eltermann, resultatenhetschef vid Trögdshemmet.
Men även nu går det åt mycket dryck, vätskeersättning och isglass i värmen.
– Sen får all personal information om vad de ska tänka på och hur de ska bete sig när det är värmebölja, säger Camilla Johansson-Eltermann.