Stefan Attefall firar ett år som landshövding

Han ser sig som en slags spindel i nätet – en festfixare som ska se till att viktiga aktörer träffas och för länet framåt. "Den här mjuka makten ska man inte underskatta", säger Stefan Attefall, som nu varit Uppsala läns landshövding i ett år.

Den 20 april har Stefan Attefall varit Uppsala läns landshövding i ett år.

Den 20 april har Stefan Attefall varit Uppsala läns landshövding i ett år.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala län2024-04-08 19:00

"Vad gör en landshövding?"

Ett år in på posten är det fortfarande den vanligaste frågan Stefan Attefall får. Och det finns förstås en formell definition, att landshövdingen representerar regeringen och samordnar statens verksamhet i länet.

Själv säger han så här:

– Jag är både myndighetschef och en slags samverkansgeneral. Jag ska få staten och kommunerna att dra åt samma håll, till exempel i klimatfrågor eller kring mäns våld mot kvinnor.

undefined
Stefan Attefall rivstartade livet som landshövding och Uppsalabo med ett rejält valborgsfirande förra året. "En chockstart", säger han nu.

Vi promenerar genom korridorerna i landshövdingens representationsvåning, med tjocka mattor, bibliotek och det norra slottstornet som har utsikt över så gott som hela staden.

– Få landshövdingar har så här pampiga lokaler, konstaterar Stefan Attefall och stannar till nedanför en stor oljemålning på drottning Kristina, som 1654 abdikerade från tronen just i Uppsala slotts rikssal.

undefined
Uppsala slott är sedan länge landshövdingens residens. Stefan Attefall har både en representationsvåning och en privat våning, där han och frun Cecilia bor.

Sin bakgrund som kristdemokratisk minister får han lägga åt sidan i den här rollen. En landshövding ska vara fri från partipolitisk färg. Att fatta beslut om hur kommunerna ska utvecklas är inte heller hans uppdrag: det ligger på de lokala politikerna.

I stället får Stefan Attefall plocka fram sin bästa mingelsida, dra nytta av sitt kontaktnät och bedriva, som han säger, en lobbyverksamhet i det tysta.

undefined
"En lobbyverksamhet i det tysta". Så beskriver Stefan Attefall sitt arbete.

Han försöker ständigt sammanföra företagare, politiker och andra som han tycker behöver jobba tillsammans för att Uppsala län ska lösa kompetensbristen, klara den gröna omställningen eller se till att fyrspåret mellan Uppsala, Knivsta och Stockholm blir av, för att nämna några exempel.

Esset i rockärmen?

– Residenset.

undefined
"När jag kallar till möte på Slottet så kommer folk."

Ja, det Stefan Attefall kallar sitt hem numera, är det vi andra kallar för Uppsala slott. I vintras noterades att Stefan Attefall fortfarande var bokförd i tidigare hemstaden Jönköping.  Det har tagit tid att ordna med försäljning av huset och han har åkt mellan Uppsala och Jönköping, förklarar han. Men sedan en tid tillbaka är han skriven på den smått unika adressen Drottning Christinas väg 1.

Och det hjälper att ha tjusiga slottssalar att locka med när man vill få folk att mötas.

– Fördelen är att när jag kallar till möte på Slottet så kommer folk. Den här mjuka makten ska man inte underskatta. Det är fascinerande vad en bit mat och ett samtal kan göra, säger Stefan Attefall.

undefined
Uppsala län står inför flera stora utmaningar, som bostadsbrist samtidigt som byggbranschen tvärnitat till följd av inflationen.

Länet har måhända lite växtvärk på sina ställen, inte minst i Uppsala, konstaterar han. Men att det finns stora byggplaner är bara att acceptera – prognosen är att 400 000 länsinvånare ska bli 530 000 år 2050.

– Bygger vi inte bostäder kommer vi vända utvecklingen negativt och få mer sociala problem än de vi brottas med i dag. Kommunerna måste hitta kreativa lösningar och bygga billigare, säger Stefan Attefall, som för drygt tio år sedan drev igenom bygglovsbefriade attefallshus som en lösning på landets bostadsbrist.

Men här krävs mer än så.

undefined
Dag Hammarskjöld finns på bild i biblioteket. Han är en förebild för Stefan Attefall, "både på grund av sin gärning och sina värderingar".

På grund av inflationen har byggprojekten i Uppsala län tvärnitat. År 2022 startades 3 416 lägenhetsbyggen i länet. Förra året startades bara 1 617, och hundratals byggarbetare i länet har sedan dess blivit av med jobbet

Parallellt med detta lider kollektivtrafiken av stora problem, trots att arbetsmarknaden är beroende av att människor kan pendla. Dessutom vittnar många branscher om kompetensbrist – att det inte finns personer med rätt utbildning att anställa. Samtidigt finns, som region Uppsala skriver i en rapport, "ett överskott av individer som inte matchar den kompetens som efterfrågas". 

undefined
Prognosen är att 400 000 länsinvånare ska bli 530 000 år 2050, vilket är oundvikligt när två universitet och ett starkt näringsliv finns i regionen, menar Stefan Attefall.

I klarspråk är 5,9 procent av länsinvånarna arbetslösa – cirka 22 000 personer.

– En del av lösningen är att människor måste skolas om. Folkhögskolan är en outnyttjad resurs, och för de som redan har ett jobb måste det finnas yrkesutbildningar så att de kan gå dit det är brist. Samtidigt måste företagen själva utbilda sina anställda.

undefined
På valborgsmässoafton bjuder landshövdingen in gäster från länet till mingel på slottet. Förra året gick de sista gästerna hem ett bra tag efter midnatt, enligt Attefall.

Ska man vara helt korrekt är det den 20 april som landshövdingen firar ett år på stolen. Som nybliven Uppsalabo inser han förstås att det sammanfaller väl med en viss högtid. Stefan Attefall firade sin första valborg i Uppsala ifjol och beskriver det som "en chockstart, på ett bra sätt".

Årets program blir traditionellt: forsränning och sillunch och ett besök på Carolina Redivivas balkong i samband med rektorns tal. Och så bjuder han och frun Cecilia Hjorth Attefall in till mingel, med avbrott för att lyssna på Allmänna sången vid Gunillaklockan.

– Sedan blir det efterfest på Slottet.

undefined
"Jag måste lära mig den där 'Sjungom studentens lyckliga dag' i år", säger Stefan Attefall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!