– Det här är ett alldeles för svagt avtal, vi borde ha provat strejk som vapen och våga stå på oss. I min klubb är vi 150 medlemmar och jag tror inte någon är nöjd, säger Mikael Hedlund, ordförande för Sekos lokförarklubb på SJ i Stockholm, som ofta kör SJ:s regionaltåg mellan Enköping och huvudstaden.
Hedlund menar att Seko misslyckats med att driva igenom flera av de krav man ställde på arbetsgivarna: Almega Tågföretagen. Framförallt har förbundet gett efter för lätt i frågan om sena schemaändringar där lokförarnas turer och arbetstider ofta ändras med väldigt kort varsel. Enligt det nya avtalet ska den typen av schemaändringar regleras och arbetsgivaren måste ge besked minst två veckor i förväg, går inte det ska de göra en enskild överenskommelse med den anställde till exempel vid oförutsedda händelser. Men enligt Mikael Hedlund väger semantiken i avtalet fortfarande över till arbetsgivarens fördel.
– Som avtalet är skrivet kan regeln om två veckors framförhållning sättas ur spel om de hänvisar till en oförutsedd händelse och jag vet av erfarenhet att oförutsedda saker ofta händer i tågtrafiken. Vi kommer bara få fler telefonsamtal där SJ säger att något oförutsett har inträffat och de kräver att vi rycker in för att lösa situationen, säger han.
Sedan det nya avtalet offentliggjordes i måndags har flera medlemmar på förbundets klubbar i Sverige övervägt att gå ur facket. Även på Mikael Hedlunds fackklubb har flera medlemmar gått i liknande tankebanor och klubbordföranden ser en risk att fler söker sig bort från branschen när arbetsvillkoren förblir dåliga.
– Det går inte att jobba på det sättet om man har en familj att ta hänsyn till, man kan inte få ihop ett hållbart vardagsliv. När vi nu har fått ett kvitto på att nästan inget kommer förändras så är det klart att människor kommer söka efter andra jobb, säger han.
En förklaring till att Seko inte löpte linan ut och realiserade strejkhotet skulle, enligt Hedlund, kunna vara att kommunikationen mellan förbundets ledning och medlemmar inte fungerat. Förbundet organiserar över 70 00 medlemmar inom nio olika branscher och Hedlund menar att ledningen står långt ifrån de som jobbar på golvet.
– De har inte lyssnat på våra detaljkunskaper om hur läget ser ut. Nu måste de rannsaka sig själva så att inte fler lämnar facket, säger han.