Per-Anders Staav pendlar två dagar i veckan till huvudstaden där han jobbar som IT-konsult åt ett norskt bolag. Att ta sig från stationen i Enköping till kontoret tar cirka en timme och då behöver han nyttja både SJ:s regionaltåg följt av tunnelbana, två transporter som kan komma att ställas in om en strejkvarslet realiseras. Staav, som är ordförande i föreningen TIM-pendlare som arbetar för att förbättra pendlares situation och även politiskt aktiv i Nystart Enköping, menar att han skulle kunna hantera en eventuell strejk men att många andra skulle få det desto kämpigare.
– Min arbetsgivare tillåter mig att jobba hemifrån så jag kommer att klara mig men det finns flera andra pendlare som kommer i kläm. Till exempel de av våra medlemmar som jobbar i vårdyrken och behöver pendla till eller från Enköping, för dem kan det bli absurt stora konsekvenser när vardagen inte går ihop säger han.
När Seko i förra veckan varslade om strejk var beskedet att fackförbundet är redo att successivt ta 1 200 av sina medlemmar ur tjänst med start den 11 maj i tre olika steg. Konflikten handlar i huvudsak om att facket anser att arbetsgivarsidan, i form av Almega Tågföretagen, inte ger sina anställda tillräckligt bra villkor vad gäller arbetstidsplanering och tid till återhämtning mellan de olika passen.
– Ofta får vi våra scheman ändrade med högst en dags varsel, något som i många fall också innebär längre turer. Det gör att många inte får ihop vardagslivet med hämtning och lämning av barn till exempel. Vi vet helt enkelt inte om vi behöver jobba istället, säger Mikael Hedlund, som är ordförande för Sekos lokförarklubb på SJ i Stockholm/Hagalund och som bland annat kör SJ:s regionaltåg mellan Stockholm och Enköping.
Hedlund menar att situationen förvärrats de senaste åren men att arbetsgivarna inte velat ta tag i problemen. Innan förbundet utlyste strejkvarsel försökte Seko få till förhandlingar med Almega som vägrade diskutera frågan.
– De har någonstans bäddat för det här själva när de inte vill förhandla om villkoren. Vi anställda måste få sista ordet om vi går med på en schemaändring eller inte, idag får vi inte ens en frågan, säger Hedlund.
SJ:s regionaltåg som trafikerar sträckan mellan Enköping och Stockholm kommer inte att tas ur tjänst förrän i det tredje steget, som kan träda i kraft längre fram i nästa vecka, men trots detta kan tågpendlare påverkas redan från början av strejken. Seko planerar nämligen att ta verkstadspersonal ur tjänst, något som skulle kunna innebära att färre tågvagnar underhålls och att avgångarna därmed sker med kortare tåg som rymmer färre resenärer.
Men trots att han och flera andra pendlare skulle påverkas negativt anser Per-Anders Staav att han kan förstå lokförarnas perspektiv.
– Jag önskar att de inte behöver strejka för att nå en lösning men det är ju inte konstigt att de varslar när många inte kan planera sina liv på grund av plötsliga schemaändringar. De har extremt dåliga förutsättningar och det behöver arbetsgivarna göra något åt.
Han ser även att staten bär ett stort ansvar för den uppkomna situationen.
– Tågföretagen får information från Trafikverket om banarbete och störningar etcetera med alldeles för kort varsel. Det är ju bland annat det som i sin tur gör att de behöver ändra tågpersonalens scheman med lika kort varsel. Det måste bli bättre, säger Staav.