– Frånvaron ökar absolut här också det är ett problem som vi ständigt behöver jobba för att lösa, säger Daniel Hellström rektor på Westerlundska gymnasiet i Enköping.
Westerlundska har under det gångna läsåret, likt andra gymnasieskolor i landet, sett att antalet elever med olovlig frånvaro ökar och nu är tillbaka på en lika hög nivå som innan pandemin. Förra läsåret hade 176 av totalt 1 425 elever så pass hög frånvaro att de miste studiebidraget från CSN, något som EP har skrivit om tidigare. Många elever har också godkända skäl till att inte närvara på lektionerna men frånvaron kan ofta ändå vara problematisk då det är lätt att halka efter i undervisningen.
– Missar man viktiga genomgångar eller laborationer är det svårt att ta igen. Det är inte omöjligt men man skapar en uppförsbacke för sig själv, säger Daniel Hellström.
Enligt Daniel Hellström märks det ofta tidigt om en elev kommer att få problem med otillräcklig närvaro under sin gymnasietid. Det kan handla om att den skippar särskilda lektioner eller visar litet intresse för sin utbildning. När en elev har upprepad frånvaro får den först en varning, blir det ändå ingen förbättring följer samtal mellan elev, lärare och målsman för att tillsammans hitta en väg framåt. Ofta finns det bakomliggande faktorer som kan förklara varför eleven undviker skolan.
– Det kan handla om att frånvaron egentligen är ett uttryck för psykisk ohälsa, att de har tappat motivation, någon form av missbruk, eller att de helt enkelt tycker att gymnasiet är för tufft. Där försöker vi fånga upp elevens behov så att den kan hitta sin väg framåt, säger Daniel Hellström.
Det finns ytterligare en, kanske oväntad, orsak till hög frånvaro på Westerlundska gymnasiet: flera elever har redan jobb och vissa av dem prioriterar det högre än studierna.
– Vi konkurrerar ganska friskt med näringslivet här i Enköping och elevernas motivation förändras med varje löneutbetalning. Självklart vill vi inte hindra dem från att komma ut i arbetslivet men där gäller det att ha diskussioner om prioriteringar och karaktär. Tar man sig an en utbildning bör man slutföra den, säger Daniel Hellström.
För att komma åt problemen med frånvaron satsar skolledningen på att försöka förebygga så att eleverna inte hamnar i en situation där de får svårt att klara skolan. Lagom till höstterminens början införs en ny personalgrupp, bestående av 4–5 personer ur personalstyrkan, som har i uppdrag att fånga upp elever med extra hög frånvaro och hjälpa dem tillbaka in i klassrummet.
– Vi hoppas att det kan bli ett sätt att slussa tillbaka de elever som kanske sitter hemma hela dagarna och upplever att det är en alldeles för hög tröskel att ta sig tillbaka till studierna. Många av dem tänker kanske att det redan är kört då de vet att de inte kommer få examen, men det finns ändå andra vägar framåt, till exempel kan du fortfarande vara fullt anställningsbar om du gått en yrkesutbildning, säger Daniel Hellström.
Tror du att ni kommer lyckas med att få ner frånvaron?
– Jag vill tro att vi har goda möjligheter att vända den här trenden. Sen är vi, precis som andra gymnasieskolor, begränsade till reaktiva åtgärder som sätts in först när vi märker att en elev har hög frånvaro så jag tror aldrig att problemet helt kommer att försvinna.