Under läsåret 2022-2023 hade 1 425 elever på Westerlundska gymnasiet studiebidrag från CSN varav 176 fick sitt ekonomiska stöd indraget på grund av att de hade ogiltig frånvaro, vilket motsvarar cirka 12 procent av alla elever på skolan. Det är fler än tidigare år då antalet elever som skolkat legat runt 160 stycken per läsår. Bara läsåret 2018-2019 var värre. Då skolkade totalt 188 gymnasieelever.
Det kan räcka med att en elev har mer än fyra timmars ogiltig frånvaro för att skolan ska kunna rapportera till CSN som i sin tur kan dra in studiebidraget. Det kan gälla direkt skolkande där eleven inte närvarar på lektionerna men också att de kommer till en lektion för sent eller lämnar klassrummet innan den är över.
I Sverige har antalet elever som får studiemedlet indraget ökat under de senaste 15 åren men under pandemin sjönk nivåerna rejält, så även i Enköping. Anledningen tros vara att distansundervisning ersatte fysiska lektioner i klassrummet under pandemin, något som gjorde det svårt för lärare att kontrollera elevernas närvaro. Från CSN:s håll ser man allvarligt på ökningen men när myndigheten presenterade sin senaste rapport saknade de en tydlig förklaring.
– Trenden från innan pandemin är tillbaka. Om vi undantar pandemiåren så har vi under de senaste 15 åren sett en kontinuerlig ökning av andelen elever som får studiebidraget indraget på grund av ogiltig frånvaro. Bakgrunden är oklar, sa Peter Engberg analytiker på CSN i ett pressmeddelande.