Hans Lindgren i Hamra utanför Örsundsbro är en av de fyra hyresgäster som tvingas flytta när de gamla arbetarbostäderna vid kraftstationen rivs. När EP besökte honom i november förra året var han upprörd och besviken över att tvingas från huset där han bott i 26 år.
– Jag var arg över flytten i början men nu har jag tänkt till och det är för mycket jobb med det här huset. Jag väntar på en ryggoperation så jag vet inte om jag orkar sköta det. Och det är staten vi har mot oss, vad kan vi sätta upp mot dem? säger Hans.
Han har själv ordnat en ny bostad och flytten går redan den 1 juni till en nybyggd lägenhet i Örsundsbro. Hyran blir betydligt högre men elkostnaderna blir å andra sidan mycket lägre.
Då han får hyresfritt för huset fram till årsskiftet och en årshyra i flyttbidrag av Svenska kraftnät är han nöjd med uppgörelsen.
– Vi fick uppskov med uppsägningen till 31 januari 2024 så jag har tid på mej att ta reda på alla grejer. Jag har redan beställt två containrar, säger Hasse.
Svenska kraftnät har tillsatt en person som letar ersättningsbostäder till hyresgästerna.
– Vi har hittat bostäder vi kan föreslå, men sen är det upp till varje hyresgäst att välja att gå vidare med de kontakter vi förmedlar, säger Annika Dagberg, boendesamordnare vid Svenska kraftnät.
En dokumentation av arbetarbostäderna i Hamra har gjorts av Upplandsmuseet, ett krav som kommunen ställt.
Den visar att byggnaderna i sig inte har något kulturhistoriskt värde men husens sammanhang är intressant, det visar hur folk levde under efterkrigstiden och hur svensk energiförsörjning fungerade då.
– Vi har fått uppgifter om hur många som bodde där, var barnen gick i skola och hur man arbetade i skiftgång dygnet runt med övervakning av stationen. Det är alltid tråkigt när minnen av det förflutna går förlorade, med varje miljö som rivs försvinner möjligheten att bevara historien, säger Marja Eriksson, chef för museets kulturmiljöenhet.
Enligt dokumentationen var transformatorstationen i Hamra en stor arbetsplats och för att kunna rekrytera personal anlades åtta tjänstebostäder, villor på tre rum och kök. Totalt flyttade 30 personer in i husen, ungefär hälften var barn.
Med tiden blev systemet med tjänstebostäder omodernt och de avvecklades i början av 90-talet. Husen har sedan hyrts ut av Svenska kraftnät som river dem då marken behövs vid framtida expansion av elnätet.
Enköpings kommun har gett startbesked för rivningen och den ska ske inom två år.