Strax bredvid ställverket i Hamra, söder om Alstasjön, ligger en liten by med åtta hus, gamla arbetarbostäder, som nu hotas av rivning då kraftledningsnätet byggs ut.
Det är statliga Svenska Kraftnät som äger husen men hela området med ställverken ska byggas ut inför framtida expansion av elnätet och markytan behövs.
– Utbyggnaden är än så länge på projektstadiet men den förutsätter att husen rivs, det är en del i processen för att säkra elförsörjningen i regionen, säger Daniel Nordin, projektledare vid Svenska Kraftnät.
Vi beger oss till den lilla byn där bara fyra av de åtta husen numera är bebodda. I ett av husen träffar vi på Hans Lindgren som bott här i 26 år. Han har varit vaktmästare i området och skött om utemiljön och han vill inte flytta därifrån.
– Det är ett fantastiskt läge, lugnt och tyst, jag har ingen lust att flytta. De andra hyresgästerna säger samma sak. De kan väl riva de tomma husen och låta oss bo kvar till vi dör, jag är 75 år, säger Hans och ser ut över den bördiga slätten längs Örsundaån. Långt bort i Fjärran, nära två mil bort, skymtat silon i Fjärdhundra.
Svenska Kraftnät höll ett dialogmöte med hyresgästerna i början av oktober men några svar på sina frågor anser Hasse inte att han fått.
– De sa att det blir en byggarbetsplats när ställverket ska bygga ut och att det blir mycket transporter, men det är löjliga argument. Vi vill fortsätta hyra men Svenska Kraftnät säger att de inte är hyresvärdar, de vill inte ha kvar husen, säger Hasse.
Daniel Nordin menar att man inte kan ge så mycket mer information till hyresgästerna i nuläget då man avvaktar besked från kommunen om rivning tillåts.
– Oavsett vad kommunens beslut mynnar ut i lovar vi att höra av oss till hyresgästerna, vi kommer att träffa dem igen, säger Daniel Nordin.
För ett tiotal år sedan blev de boende tillfrågade genom mäklare om de ville köpa husen.
– Vi sa ja då, men sen rann det ut i sanden, säger Hans.
Strålningen från kraftledningar i närheten har mätts tidigare. Magnetfältet i Hans hus uppmättes då till 1,3 μT (mikrotesla), enligt Strålsäkerhetsmyndigheten är hälsorisken kraftigt förhöjd över 2,0 μT.
– Det har mätts i varenda kåk här och det ska inte innebära någon fara, säger Hans.
Inte heller Svenska Kraftnät uppger att strålningsrisken är anledning till rivningen.
– Strålning är inget skäl, rivningen görs för att vi behöver markytan, säger Daniel Nordin.
Enligt Hans Lindgren har kommunen sagt nej till rivning tidigare, för många år sedan.
– Husen ansågs ha ett historiskt värde. De flyttades från ett kraftverksbygge i Norrland på 50-talet och användes som arbetarbostäder för dem som jobbade åt Vattenfall, säger Hans.
Något rivningslov behövs dock inte för husen enligt kommunen, det räcker med en rivningsanmälan då de ligger utanför detaljplanelagt område. En sådan anmälan har lämnats in av Svenska Kraftnät.
Men området betecknas som en intressant kulturmiljö och kommunen ska samråda med länsstyrelsen och Upplandsmuseet innan man tar beslut om godkännande av rivningsanmälan.
– Det är gamla arbetarbostäder och de har ett kulturhistoriskt värde som ska dokumenteras om de ska rivas. Sen måste rivning ske sansat, det finns exempelvis kvicksilver i gamla elbrytare som måste tas om hand på rätt sätt, säger Chritina Gortcheva, bygglovschef vid Enköpings kommun.
Tidigast under nästa år kan en rivning av fastigheterna bli aktuell om kommunen godkänner det.