Här är brotten som Enköpingsföretagaren anklagas för

Drygt 30 miljoner. Så mycket har Enköpingsföretagaren Magnus Rosenqvist dömts att betala till olika fordringsägare under 2020-talet. Nu väntar en ny rättegång där han hittills är misstänkt för tio grova ekonomiska brott. Han nekar till alla anklagelser om brott.

Bokföring och årsredovisning saknas, menar åklagaren och det är en av anledningarna till att Enköpingsföretagaren nu misstänks för flera fall av grovt bokföringsbrott.

Bokföring och årsredovisning saknas, menar åklagaren och det är en av anledningarna till att Enköpingsföretagaren nu misstänks för flera fall av grovt bokföringsbrott.

Foto: Jessica Gow/TT

Näringsliv2024-02-07 17:00

Vid fem tillfällen sedan 2020 har Magnus Rosenqvist dömts att betala 32,7 miljoner till fordringsägare.

  • 2021 dömdes han i två så kallade tredskodomar att återbetala ett lån på 5,5 miljoner och ett annat på 16 miljoner till finansbolaget IMH Finans. Lånen hade han tagit i sitt bolag när han byggde bostadsrättslägenheter i Sälen. När lånen inte betalades stämde IMH Finans honom på beloppen, plus 38 procents ränta per år till dess att han betalade.
  • I maj 2022 fastställde tingsrätten att Magnus Rosenqvist skulle betala 700 000 kronor till AB Karl Hedin Bygghandel.
  • I januari 2023 dömdes han att betala 2,4 miljoner till staten för skatter han tidigare inte betalat.
  • I maj 2023 dömdes han att betala 8,1 miljoner till en bostadsrättsförening i Sälen. Det var den föreningen han med hjälp av en fullmakt belånat och pantsatt för de två lånen hos IMH Finans. Föreningen stämde honom eftersom han gått i borgen för lånen. 

Sedan 2022 har Ekobrottsmyndigheten utrett brottsmisstankar mot Magnus Rosenqvist som drivit flera bygg- och fastighetsföretag, bland annat i Enköping. Fem åtal är klara men fler väntar. Myndighetens plan är att samla ihop samtliga för att avgöra dem vid en större förhandling.

Magnus Rosenqvist förnekar det han anklagas för. Till EP har han sagt att brotten inte begåtts av honom, anledningen till att han är misstänkt är att han är lurad av den bokföringsbyrå som han anlitade för att sköta hans bokföring. Byrån skötte inte bokföringen trots att han lämnade in underlaget som han uppmanats, menar han. 

Fälls han mot sitt nekande riskerar han fängelse. Maxstraffet för ett fall av grovt bokföringsbrott är sex års fängelse. Grovt skattebrott kan också ge fängelse i högst sex år. 

Här är de fem åtalen i korthet, tillsammans omfattar de två fall av grovt skattebrott, fem fall av grovt bokföringsbrott, två fall av grov trolöshet mot huvudman och ett fall av grov oredighet mot borgenär.

Sälfjällstoppens fastigheter 

Mellan september 2019 och augusti 2021 köper exploaterar bolaget fastigheter i Sälen. Ytterligare två av Magnus Rosenqvists bolag är inblandade och stora summor betalas mellan bolagen. Även reverser ställs ut. Under den aktuella tiden kommer sammanlagt 52 miljoner in på bolagets konto och lika mycket betalas ut. Någon bokföring av dessa affärshändelser har inte skett, inte heller görs det någon årsredovisning och därmed kan myndigheterna inte följa bolagets resultat.

I november 2022 åtalas Magnus Rosenqvist för grovt bokföringsbrott för detta. Åklagaren menar att brotten ska betraktas som grova eftersom det handlar om betydande belopp och att brottsligheten är satt i system.

I december 2023 kommer ett nytt åtal angående samma bolag. Nu gäller åtalspunkten grov trolöshet mot huvudman. Åklagaren menar att Rosenqvist, utan grund, har tömt Sälfjällstoppens fastigheter AB:s konto genom att föra över närmare 2,4 miljoner till ett holdingbolag som ägs av honom själv, Sälfjällstoppens Holding.

I augusti 2021 säljs Sälfjällstoppens fastigheter. I december samma år sätts det i konkurs.

Masarab AB 

Bolaget arbetar med bygg- och måleriverksamhet.

Efter en revision 2019 upptäcker Skatteverket att Magnus Rosenqvist lämnat felaktiga uppgifter i bolagets skattedeklaration. Revisionen resulterar 2022 i att Magnus Rosenqvist åtalas för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. 

Åklagaren menar bland annat att han bokfört 32 falska fakturor på 3,5 miljoner för tjänster som aldrig har utförts. Det handlar om betalningar till fyra olika utländska företag som bolaget hyrt in personal från. Skattemyndigheten blev misstänksam när samtliga 32 fakturor var upprättade i en och samma mall och ingen av dem hade betalats direkt till konton som tillhörde de fyra företagen, utan till så kallade betalningsförmedlare. Skatteverket hittade inga uppgifter om att underentreprenörerna nånsin fått sina betalningar av betalningsförmedlarna och efter ytterligare kontroll fann man kopplingar mellan betalningsförmedlarna och underentreprenörerna. Skatteverket menar att betalningarna gjorts på detta sätt för att dölja spåren av var pengarna egentligen tagit vägen. I själva verket, menade myndigheten, är det sannolikt att Magnus Rosenqvists företag på detta sätt kunnat behålla kontrollen över pengarna.

De oriktiga uppgifterna ska ha lämnats i 14 deklarationer och medfört att det felaktigt redovisats ingående moms. 

När det gäller skattebrottet menar åklagaren att staten gått miste om 1,4 miljoner i skatteintäkter.

2019 säljer Magnus Rosenqvist bolaget. Ett år senare försätts det konkurs efter en ansökan av Skatteverket. Bolaget har då 4,2 miljoner i skulder. 

Ski Estate AB 

Bolaget bygger, förvaltar och äger fastigheter i fjällen.

Ekonomin är dålig och i slutet på 2020 säljer Magnus Rosenqvist bolaget, som försätts i konkurs bara några månader efter försäljningen. Strax innan överlåtandet flyttar han över ett entreprenadkontrakt värt 35 miljoner till ett annat av sina bolag. Han för också över 2,3 miljoner från Ski Estate till sitt eget privata bankkonto. Åklagaren menar att när företaget haft ekonomiska problem eller till och med riskerat att gå i konkurs har Magnus Rosenqvist berövat bolaget egendom av betydande värde.

I november 2022 åtalar åklagaren Magnus Rosenqvist för grov oredighet mot borgenär.

Bolaget säljs i november 2020. När bolaget försätts i konkurs några månader senare har det en brist i boet på 5,3 miljoner plus stora leverantörsskulder.

Sälfjällstoppens Holding AB 

I december 2023 åtalar åklagaren Magnus Rosenqvist för tre brott begångna i Sälfjällstoppens Holding AB.

Det handlar om grovt bokföringsbrott då det finns stora brister i bokföringen. Exempelvis menar åklagaren att Rosenqvist låtit bli att bokföra hundratals transaktioner på sammanlagt 54 miljoner. Pengarna har kommit in och gått ut från bolagets bankkonto. Han ska heller inte ha bokfört försäljning av sex bostadsrättslägenheter för omkring 20 miljoner.  

Det handlar också om ett fall av grovt skattebrott där åklagaren menar att staten gått miste om skatt på drygt 300 000 kronor eftersom Rosenqvist inte deklarerat för försäljning av två bostadsrätter med en vinst på 1,6 miljoner.

Bolaget försätts i konkurs i september 2022 med ungefär en miljon i skatteskulder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!