Byggare stoppas av femårigt näringsförbud

Ett fem år långt näringsförbud stoppar nu byggföretagaren och förra Enköpingsbon Magnus Rosenqvist från att driva företag. Skälet: misskötsamhet som företagare. Själv förnekar han alla anklagelser.

Byggföretagaren Magnus Rosenqvist stoppas nu av ett fem år långt näringsförbud.

Byggföretagaren Magnus Rosenqvist stoppas nu av ett fem år långt näringsförbud.

Foto: TT

Enköping2024-02-07 05:00

Samtidigt som näringsförbudet trätt i kraft väntar också en större rättegång Magnus Rosenqvist där han riskerar fällas för ekonomisk brottslighet. Döms han som skyldig riskerar han fängelse.

2009 startade Magnus Rosenqvist sitt första aktiebolag i Enköping. Sedan dess har han drivit flera bolag i bygg- och fastighetsbranschen. De senaste åren har han exempelvis byggt bostadsrättslägenheter i Sälen.

Hans företagande har varit kantat av problem och i många av de affärer han gjort finns kunder som känner sig både besvikna och lurade.

Bara under 2020-talet har domstolar vid fem tillfällen dömt Magnus Rosenqvist att betala sammanlagt 32,7 miljoner, pengar han varit skyldig olika fordringsägare. En stor del av den skulden är idag reglerad, dock inte av honom själv. Vid bygget av 29 bostadsrättslägenheter i Sälen belånade han bostadsrättsföreningen med 21,5 miljoner, ett lån som föreningen tvingades lösa och därmed reglera skulden. 

Men det finns andra skulder som inte är betalda. Hos kronofogden är hans personliga skuldsaldo snart uppe i 15 miljoner och består av obetalda skatter, tickande räntor på gamla lån och en två miljoner stor delskuld till den bostadsrättsförening som fick lösa lånet han tagit på föreningen.

Idag driver Magnus Rosenqvist inte något av sina gamla bolag. Ett par har gått i konkurs medan han själv ägde dem. Även här finns en del skulder.

Några bolag har han sålt till personer som satt dem i konkurs en tid efteråt. Ett av dessa hade hunnit få en skatteskuld på 2,4 miljoner bara några månader efter att det bytte ägare, ett annat som försattes i konkurs ett år efter försäljningen hade då en sammanlagd skuld på åtta miljoner.

Vid årsskiftet stoppade Högsta domstolen Magnus Rosenqvist från att driva företag de närmaste fem åren. Näringsförbudet utdömdes först av tingsrätten men överklagades av kronofogden som ansåg att ett tio år långt förbud vore mer lämpligt. Hovrätten fastställde dock längden till fem år. Högsta domstolen tog inte upp Magnus Rosenqvists överklagande och därmed slogs hovrättens dom fast.

Det fanns flera orsaker till näringsförbudet. I stort baseras det på återkommande misskötsamhet bakåt i tiden, där slarv med bokföring och redovisningar lett till att Magnus Rosenqvist inte betalt den skatt han borde. Domstolen konstaterade också att han systematiskt lämnat företagen när de inte gått bra, kort innan de försatts i konkurs. Personerna han överlåtit bolagen till har varit personer som inte haft förmåga att driva verksamheterna vidare och det borde Magnus Rosenqvist förstått, menar domstolen, som i ett av fallen till och med benämner en person som målvakt.  

Sedan 2022 har Ekobrottsmyndigheten utrett Magnus Rosenqvist för ekonomisk brottslighet. Hittills har fem olika åtal väckts, som ännu inte lett till någon rättegång. Enligt uppgifter till EP planerar myndigheten att väcka fler åtal och samla alla i en stor huvudförhandling.

I dessa fem fall handlar de misstänkta brotten om att Magnus Rosenqvist inte skött bokföringen. Enligt bokföringslagen är den som driver ett aktiebolag skyldig att bokföra alla händelser av ekonomisk art och avsluta året med ett årsbokslut. Syftet med detta är bland annat att företaget ska ha en överblick över sin ekonomi och att kunna redovisa att man betalar rätt skatt.

Av de förundersökningar om Magnus Rosenqvists bolag som EP tagit del av framgår att bokföring och redovisningar ofta skett sporadiskt. Ibland har de lämnats in för sent, i andra fall har de inte lämnats in alls. Detta har, enligt Ekobrottsmyndigheten, lett till att bolagen inte betalat den skatt de borde. I de fem inlämnade åtalen misstänks han för grovt bokföringsbrott i flera fall. Det handlar också om grova skattebrott, grov trolöshet mot huvudman och grov oredighet mot borgenär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!