Från hobby till egenföretagare – Jiraphon har fullt upp

"Jag är stolt över mig själv", säger Jiraphon Kaeosri som hade bärplockning och syltkokning som hobby men lät det växa till en framgångsrik verksamhet. Nu levererar hon till 50 återförsäljare. Bland annat till en tv-kock.

Nyplockade päron ska snart kokas.

Nyplockade päron ska snart kokas.

Foto: Anna Olofsson

Mat & dryck2024-09-15 11:00

Nyheten i korthet

  • Jiraphon Kaeosri, som startade sitt företag Ånäbben bär och sylt som en hobby, har nu en framgångsrik verksamhet och levererar till 50 återförsäljare, inklusive en känd tv-kock.
  • Kaeosri, som ursprungligen jobbade i ett skolkök, har nu så mycket efterfrågan på sina produkter att hon behöver anställa mer personal.
  • Hon drömmer om att öppna ett gårdskafé och ett musteri, och experimentar ständigt med nya smakkombinationer för sina sylter, safter och marmelader.
undefined
200 kilo päron hade Jiraphon Kaeosri plockat den här dagen.
undefined
Krusbär är en av smakerna.
undefined
Alla etiketter klistras på burkarna för hand, men nu har Jiraphon investerat i en etikettmaskin för att det ska gå lite snabbare.
undefined
Jiraphon Kaeosri gillar att rensa bär.
undefined
Nyplockade päron ska snart kokas.
undefined
Jiraphon Kaeosri provar nu att blanda olika sorters äpplen för att göra äppelmust, som är en nyhet i hennes sortiment.
undefined
Blåbär har sin skördetid.

När EP besökte Jiraphon Kaeosri i Örsundsbro 2020 hade hon precis startat eget, samtidigt som hon jobbade i köket på skolan. Hon plockade bär och frukt och syltade och saftade för att hon gillar att vara ute och tycker om att rensa bär. En hobby som har följt henne genom livet och som blev till sylt och saft i sådan mängd att hon började sälja så smått i sitt företag Ånäbben bär och sylt.

Hur det gick sedan, är ju spännande att få veta, så därför åkte EP ut till Jiraphon igen. Det visar sig att det har gått så bra att hon inte längre hinner jobba på skolan utan nu ägnar sig åt företagandet på heltid och lite till. Och att hon skulle behöva anställa för att det har blivit sådan efterfrågan på hennes produkter.

– Det känns jättebra. Visst är det jobbigt men jag är väldigt glad för detta, strålar Jiraphon och berättar att hon precis har plockat 200 kilo päron.

Hon använder enbart svenska bär och frukter. En hel del plockar hon själv. En del bär köper hon från svenska odlingar. Bäst säljer hennes produkter i de butiker hon levererar till, men hon säljer även på marknader, bland annat i Stockholm. Och så ska ju de beställda produkterna levereras, så det finns en hel del att göra.

Men Jiraphon trivs. Detta är en dröm som har gått i uppfyllelse. Och hon har fler drömmar.

– Jag skulle väldigt gärna vilja starta ett gårdskafé, men det är inte säkert att det blir av. Men kanske ett musteri. Det är många som frågar om de kan lämna in sina äpplen för att göra must. Men det går inte tyvärr. Jag kan bara göra must för egen del som jag sedan kommer att sälja. Just nu provar jag mig fram till olika sorters äppelmust och en ny äppelglögg.

Provar sig fram gör hon även med sylt, saft och marmelad. Olika sorters bär och frukt gifter sig olika bra och hon väljer de godaste kombinationerna. Detta verkar fler ha upptäckt. Ryktet om hennes goda smakkombinationer har spridit sig så pass att tv-kocken Paul Svensson ringde och ville beställa till sitt kafé i Stockholm.

Även om det inte blir någon gårdsbutik så får Jiraphon ändå prova på detta en dag i månaden då hon har sitt kokeri öppet som butik. Då kommer det fler och fler som gärna slår sig ned och dricker kaffe och pratar frukt och bär.

Extra förtjusta brukar de bli när hon berättar att den där sylten är gjord på päron plockade i Uppsala och den där saften innehåller bär plockade i Hjälstaby. 

– Det är väldigt roligt de dagar jag har öppet här, ler Jiraphon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!