När EP besökte Jiraphon Kaeosri i Örsundsbro 2020 hade hon precis startat eget, samtidigt som hon jobbade i köket på skolan. Hon plockade bär och frukt och syltade och saftade för att hon gillar att vara ute och tycker om att rensa bär. En hobby som har följt henne genom livet och som blev till sylt och saft i sådan mängd att hon började sälja så smått i sitt företag Ånäbben bär och sylt.
Hur det gick sedan, är ju spännande att få veta, så därför åkte EP ut till Jiraphon igen. Det visar sig att det har gått så bra att hon inte längre hinner jobba på skolan utan nu ägnar sig åt företagandet på heltid och lite till. Och att hon skulle behöva anställa för att det har blivit sådan efterfrågan på hennes produkter.
– Det känns jättebra. Visst är det jobbigt men jag är väldigt glad för detta, strålar Jiraphon och berättar att hon precis har plockat 200 kilo päron.
Hon använder enbart svenska bär och frukter. En hel del plockar hon själv. En del bär köper hon från svenska odlingar. Bäst säljer hennes produkter i de butiker hon levererar till, men hon säljer även på marknader, bland annat i Stockholm. Och så ska ju de beställda produkterna levereras, så det finns en hel del att göra.
Men Jiraphon trivs. Detta är en dröm som har gått i uppfyllelse. Och hon har fler drömmar.
– Jag skulle väldigt gärna vilja starta ett gårdskafé, men det är inte säkert att det blir av. Men kanske ett musteri. Det är många som frågar om de kan lämna in sina äpplen för att göra must. Men det går inte tyvärr. Jag kan bara göra must för egen del som jag sedan kommer att sälja. Just nu provar jag mig fram till olika sorters äppelmust och en ny äppelglögg.
Provar sig fram gör hon även med sylt, saft och marmelad. Olika sorters bär och frukt gifter sig olika bra och hon väljer de godaste kombinationerna. Detta verkar fler ha upptäckt. Ryktet om hennes goda smakkombinationer har spridit sig så pass att tv-kocken Paul Svensson ringde och ville beställa till sitt kafé i Stockholm.
Även om det inte blir någon gårdsbutik så får Jiraphon ändå prova på detta en dag i månaden då hon har sitt kokeri öppet som butik. Då kommer det fler och fler som gärna slår sig ned och dricker kaffe och pratar frukt och bär.
Extra förtjusta brukar de bli när hon berättar att den där sylten är gjord på päron plockade i Uppsala och den där saften innehåller bär plockade i Hjälstaby.
– Det är väldigt roligt de dagar jag har öppet här, ler Jiraphon.