Låt inte Hamnverken gå samma öde till mötes som stadshotellet. Den uppmaningen kommer från socialdemokraterna i Enköping och skickas till kommunstyrelsens ordförande Peter Book (M).
Oppositionsrådet Jesper Englundh (S) tycker att Peter Book borde agera mer när det gäller Hamnverken så att det inte slutar med att det blir en rivningskåk av den historiska byggnaden.
– Det får det verkligen inte bli. Att byggnaden sakta men säkert förfaller är ingen nyhet, men nu när parkeringsplatsen var avstängd för att det kunde falla ned tegelstenar och förstöra bilar, då blev det så påtagligt, säger Jesper Englundh som vill att något sker omgående.
– Jag gör kopplingar till stadshotellet som successivt förföll. Nu ser vi förfallet framför våra ögon och det måste vi ta tag i som kommun.
Peter Book säger till EP att det inte är hans uppdrag att gå in och styra och mana på fastighetsägare. Han håller inte med om att man kan jämföra Hamnverken med stadshotellets förfall.
– Stadshotellet var en hel byggnad som hade satt sig, säger han.
Jesper Englundh har en annan åsikt.
– Där försöker han dribbla bort korten och jag tycker att han har fel. Han verkar inte inse vilken makt man har som den mäktigaste politikern i en kommun. Se hur de agerade i Uppsala när SJ meddelade att de kommer att sluta köra Uppsalapendeln mellan Stockholm och Uppsala. Då åkte deras kommunstyrelseordförande till Stockholm för att träffa SJ:s vd. Varför kan inte vår KS-ordförande boka ett möte med fastighetsägaren till Hamnverken. Det är väl det minsta man kan begära, tycker Jesper Englundh.
Peter Book håller inte med.
– Uppsalapendeln kan man inte heller dra paralleller med eftersom det är regionen som har upphandlingsansvaret, så den politiska kommentaren köper jag inte.
På frågan om inte Jesper Englundh själv skulle kunna vända sig till fastighetsägaren för att skynda på svarar han:
– Det kommer inte slå lika hårt om jag tar kontakt. Och jag har heller inte Peter Books verktygslåda. Fastighetsägaren sitter med i en grupp med näringslivsavdelningen. Där har Peter Book sin verktygslåda.
Jesper Englundh och hans partikamrater vill väcka upp både Enköpingsborna och Peter Book.
– Jag vet att det är svårt att utveckla hamnområdet eftersom värmeverket ligger där, men just nu ramlar det ned tegelstenar och då borde något göras.
Peter Book har en annan syn:
– Att fastighetsägaren håller fasaden under kontroll utgår jag ifrån eftersom byggnaden är k-märkt. Jag är inte orolig för att de inte kommer att underhålla fastigheten så att den går att bruka eftersom de har en skyldighet att göra det. Men den dialogen har de med miljö- och byggförvaltningen. För mig är det brådska på ett annat sätt. Det brådskar att få igång arbetet med vad vi vill med hela området. Nu behöver vi ta reda på vad kommuninvånarna vill med hamnområdet och även Coop-området.
Värmeverket blir kvar i hamnen till omkring år 2035. För att någon ska kunna bo i området måste flishanteringen på värmeverket upphöra. Eftersom flis är lättantändligt får ingen bo inom 100 meter. Innan det är åtgärdat kommer inte mycket att hända har Johan Thorwid, VD på Andersson Company som äger Hamnverken, tidigare sagt till EP. Han påpekar att bygget kan börja innan flishanteringen är borta – däremot kan ingen flytta in. Nu krävs tydliga riktlinjer från politiken, har han sagt.