Katarina Löfberg, resultatenhetschef på Enköpings kommunala hemtjänst, har sedan i mars ansvar för sex hemtjänstgrupper i stan och en landsortsgrupp.
Däribland Enöglagruppen inne i Enköping, där kritik kommer från personal. Både genom insändare, intervju och anonyma uppgifter till EP berättar de om att när det uppstår problem på arbetsplatsen – så finns det inte en nära chef att vända sig till som lyssnar och återkopplar. Det berättas om stölder av mediciner, sexuella trakasserier och personal som inte utför sitt arbete hos kunderna korrekt.
– Den där bilden som medarbetaren i insändaren ger delar inte jag. Jag har inte haft någon kontakt med medarbetaren tidigare. Hon som skrivit den har inte vänt sig till mig. Men jag har bjudit in henne till samtal nästa vecka, säger Katarina Löfberg.
Ska det inte räcka med att gå till sin närmsta chef?
– Jo, absolut. Vi försöker verkligen hålla leden. Men om man upplever att man inte når fram... det kan bero på sin egen känsla eller tillgänglighet. Det händer ju att medarbetare vänder sig till mig ganska ofta. Det är mitt uppdrag att fånga upp vad som händer.
Detta år har varit fyllt av utmaningar för Enköpings kommun. Det pågår en omorganisation inom vård- och omsorg och även inom hemtjänsten, där alla ska vara under samma paraply.
Kan kunderna känna sig trygga med att personalen är ansvarsfull?
– Vi jobbar med insatser som kunderna blivit beviljade från bistånd. Det är grunduppdraget men det gäller också för personal att se hela bilden och kolla upp hur kunden har det och mår. Vissa har det i sig. Men det är ett fåtal anställda som behöver handledas. En svårighet och en utmaning vi står inför, att kunderna får sina insatser utförda och känner sig trygga. De allra flesta gör det på ett alldeles utmärkt sätt.
Personal uppger att de gång på gång rapporterat under sommaren att läkemedel saknas hos kunder.
– Personal ska skriva en avvikelse och rapportera till hemtjänstens ansvariga sjuksköterska. När det saknas mediciner ansvarar sjuksköterskan för att göra en utredning. Och om det framkommer att det kan vara misstänkt att personal tagit medicin, då går information till enhetschef från sjuksköterskan.
Något du fått vetskap om i din tur?
– Nej. Du får fråga enhetschefen om det förekommit.
Nyligen har Enköpings kommun också tagit över 200 kunder från privata aktörer och fått nyanställa personal. Enögla hemtjänstgrupp tillhör en av de större personalgrupperna med drygt 20 personer dagtid.
Känner du till om det förekommit sexuella trakasserier på arbetet?
– Enhetschefen har pratat med en person, som förnekar att han är inblandad. Så hon har uppgett att hon inte kan gå vidare.
Har du fortsatt förtroende för enhetschefen?
– Ja självklart. Hon är väldigt trygg i sitt ledarskap och det jag har sett är att hon är väldigt noga, strukturerad och mån om sina medarbetare. Hon vet vilka behov som finns inom arbetsmiljö, omtanke och vara en närvarande chef. Det här är ingen ny chef – det här är en trygg chef.
Vem ska se över personalens önskemål?
– Det gör jag och enhetschef tillsammans med vår ledningsgrupp. Vi ska ha samverkan snart och det gäller den nya organisationen. Vi ska bilda elva hemtjänstgrupper vilket minskar antal medarbetare per chef. Alla grupper får en egen enhetschef och koordinator.