Det röda 1800-talshuset började rivas på måndagen, och på tisdag eftermiddag fanns bara några stenar kvar av grunden i byggnadens ena ände. Intill stod en grävskopa och på marken en hög med rivningsbråte. På den västra delen av tomten där byggnadens gavel mot vägen fanns har marken täckts av jord.
De senaste veckorna har flera Grillby- och Villbergabor protesterat mot rivningen av det gamla timmerhuset, och menat att det är en kulturhistoriskt värdefull byggnad och en viktig del av kyrkomiljön med den tidigare prästgården som närmaste granne.
Beslutet om rivning fattades av kyrkorådet i Enköpings pastorat redan i mars i år, och startbesked för rivning gavs av kommunen för en dryg vecka sedan. Bengt Wahlberg är ordförande i pastoratets kyrkoråd:
– Jag är inte förvånad över reaktionerna, gamla byggnader väcker ofta känslor. Men vi har kyrkomötets uppdrag att se över vilka byggnader kyrkan har, och det är kyrkor och byggnader där vi har verksamhet som vi ska ha kvar, säger Bengt Wahlberg.
För Svenska kyrkan är det en ekonomisk fråga, medlemsantalen sjunker och byggnader kräver underhåll. Den röda stugan i Villberga har inte använts på femtio år, en upprustning skulle bli dyr och framtida användningsområde är oklar.
– I kyrkorådet prövar vi nu varje byggnad separat, vilka ska vara kvar, vilka kan säljas och i några fall blir beslutet rivning. Kyrkorådet anser också att den så kallade dasslängan som står på ofri grund vid Härkeberga gillestuga kan rivas, säger Bengt Wahlberg.