25-åriga Sofie Karlsson vid Karleby kogård i Fjärdhundra har aldrig tvekat över sitt yrkesval, trots tuffa tider inom lantbruket.
– Jag har sagt sedan jag kunde gå att jag skulle ta över gården. Jag har provat lite annat, jobbat som markanläggare och med grisar, men det har bara gjort mig säkrare på att det är det här jag vill göra, säger Sofie.
EP träffar Sofie och hennes pappa Mikael vid ladugården. Tillsammans med mamma Maria driver de gården som ett familjeföretag, Sofie är fjärde generationen på gården.
– Det har alltid funnits mjölkkor här, de senaste 20 åren har vi nog fördubblat besättningen, det är ett sätt att överleva, säger Mikael.
Idag har de omkring 100 kor och egen rekrytering av kalvar som ska bli nya mjölkkor.
Ladugården byggdes om till lösdrift 2001 och nu har man två mjölkrobotar som sköter mjölkningen vilket underlättar arbetet.
– Mjölkrobotarna tjänade vi igen rätt snabbt, korna mjölkar mer och det blir lugnare för dem när de kan gå själva till mjölkningen och slipper bli väckta och motade. Det är viktigt hur man sköter djuren för att få ett bra resultat, säger Sofie.
De märker av de tuffare tiderna med höjda priser på el, diesel och foder. Efter en viss eftersläpning under våren har mjölkpriset ändå stigit så de har hämtat igen kostnadsökningarna.
– Men känslan är att priserna kommer att stiga ännu mer och man får hoppas att även mjölkpriserna går upp. Det kommer att märkas för konsumenterna men jag tror att de flesta är väldigt positiva till svensk mjölkproduktion, säger Mikael.
De odlar själva omkring 100 hektar vall, men spannmålsfodret till djuren köper de in.
– Visst känns det som ett större risktagande, ingen vet vart priserna tar vägen och det blir känsligt när man köper foder. Men de som producerar foder själva har ökade kostader för det, så jag tror det jämnar ut sig i längden, säger Mikael.
Några stora planer för att växa ytterligare i framtiden har de inte i nuläget.
– Vi växer långsamt, i år har vi hyrt in oss hos grannen med lite kvigor, men vi är nöjda som det är, säger Sofie.
Hon har ett stort engagemang för sina kor och jobbar mycket med aveln.
– Jag älskar korna, de är mina bästa vänner och så lugna och harmoniska. Sen är det lite spännande att se vad man kan göra genom avel - styra mjölkproduktionen, hållbarheten, bra klövar och ben. Vi koncentrerar oss på att få fram så bra djur som möjligt, säger Sofie.