Lantbrukarna upplever att lönsamheten har ökat jämfört med i våras enligt den lantbruksbarometer som konsultföretaget Ludvig & Co presenterade i veckan.
Av de lantbrukare som tillfrågats i undersökningen upplever 40 procent att lönsamheten är ganska eller mycket god, en ökning med tio procent sedan i våras.
Enligt Victoria Gustafsson, kontorschef vid Ludvig & CO i Enköping, är tendensen i Enköping och Mälardalen densamma som i riket.
– Lönsamheten ökar men man bävar även här för framtiden och de höga priserna på el, diesel och foder. Räntekostnaderna spelar också stor roll, säger Victoria Gustafsson.
Det skiljer dock mellan olika produktionsgrenar. Mjölkproducenter och växtodlare upplever en ökad lönsamhet medan gris- och nötköttsproducenter upplever en mycket låg lönsamhet.
Enköpingstrakten är en spannmålsregion vilket är positivt i nuläget.
– Känslan är att de flesta spannmålsodlare haft ett bra växtodlingsår med bra spannmålspriser. Men jag upplever att man oroar sig mer för 2023 istället för att glädja sig åt det goda resultatet för 2022, säger Christian Ekholm, lantbruksansvarig vid Sparbanken i Enköping.
Oron i världen och regeringsskiftet på hemmaplan gör att ovissheten känns stor över hur det kommer att påverka lantbruket.
– Investeringarna går fortfarande trögt, det är någon maskin på sin höjd men de riktigt stora affärerna, som exempelvis nya stallar, väntar man med, säger Christian Ekholm.