Statsbidrag till äldrevården kan ha använts fel

Staten ger Enköping miljonbelopp för att göra satsningar för äldre. Men pengarna används inte som det är tänkt.

Från 2021 till och med nästa år får Enköpings kommun drygt 18 miljoner årligen i så kallat äldreomsorgsstöd. Pengar är tänkta att användas till särskilda satsningar för äldre.

Från 2021 till och med nästa år får Enköpings kommun drygt 18 miljoner årligen i så kallat äldreomsorgsstöd. Pengar är tänkta att användas till särskilda satsningar för äldre.

Foto: Elisabet Bergquist

Enköpings kommun2024-03-11 05:00

2021 var första året som staten började betala ut så kallat riktade statsbidrag för att kommunerna skulle förbättra vård och omsorg för de äldre. 

Vård- och omsorgsnämnden i Enköpings kommun fick det året totalt 868 miljoner, en ökning av budgetramen med 46 miljoner jämfört med året innan. Drygt 18,4 miljoner av de pengarna var äldreomsorgsstödet. Enligt kommunens ekonomichef var det fullmäktige som hade beslutat att det statliga bidraget skulle bakas in i budgetramen och alltså inte öronmärkas till just extra satsningar som stödet var tänkt att användas till.

Både nämndens ordförande Bitte Myrsell (M) och vice ordförande Solweig Sundblad (S) har invänt mot att pengarna läggs i budgetramen eftersom de menar att de då riskeras användas till den löpande driften istället för de särskilda satsningarna de är ämnade för.

– Det är lite olika synsätt på det här. Men en satsning betyder att det är något som är utöver, säger Bitte Myrsell som menar att hon förgäves försökt förklara detta för sitt parti, som ju sitter vid makten i kommunen.

Även Solweig Sundblad har hävdat och försökt påtala saken både i fullmäktige, och nu på vård- och omsorgsnämndens senaste sammanträde då nämnden tvingades ta beslut om besparingar för 34 miljoner för att få årets budget i balans.

– I fyra år har jag bråkat om detta. Lägger man in pengarna i den ordinarie ramen så är det lätt att de försvinner till annat. Pengarna ska användas till att förstärka vården och då ska man ha dem vid sidan av, säger hon.                      

Hur stor del av de hittills beviljade 60 miljonerna som verkligen gått till extra satsningar är svårt att säga. 

Bitte Myrsell nämner förra årets beslut om att ta bort delade turer i hemtjänsten och på omvårdnadsboendena som en sådan. Drygt 10 miljoner beräknas det kosta att genomföra helt.

Varje år måste dock förvaltningen redovisa för Socialstyrelsen att man använt bidraget till det det är till för. Men chefen Lotta Tronêt förklarar att man inte behöver redovisa exakt hur många kronor man lagt på olika saker utan mer vad man gjort för att utveckla äldreomsorgen.

– Eftersom vi inte behöver redovisa på detaljen är det svårt att säga att vi använt alla pengarna till den här satsningen. Särskilt som vi inte får den grundtilldelning som vi har behov av, säger hon. 

Uppdraget som hon ska se till att uppfylla för att få det riktade statsbidraget är att utveckla äldreomsorgen. Det menar Lotta Tronêt att man faktiskt har gjort. 

– Jag skulle nog säga att vi använt större delen av pengarna till det de är till för, säger hon.

Hon förklarar att det stora underskott som förvaltningen gjorde 2023, minus 40 miljoner, delvis beror på att man ändå genomfört vissa av de satsningar som krävts för att få statsbidraget.

– Ett negativt resultat är inte bra varken för oss eller för kommunen som helhet. Men de uppdrag vi har måste vi genomföra, säger hon.

Även Lotta Tronêt tycker att det hade varit mycket lättare att både planera och genomföra satsningarna om man fått det statliga bidraget utanför budgetramen.                                                                                                     

Enligt kommunens ekonomichef är statens besked att äldreomsorgsstödet delas ut till och med 2025. Det är då möjligt att nämndens budgetram kommer att minskas med de drygt 18 miljonerna såvida inte politikerna gör någon annan bedömning av vård- och omsorgsnämndens behov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!