Efter måndagens beslut är kostnader för 34 miljoner nu bortplockade från vård- och omsorgsnämndens budget. Det innebär att man går in i 2024 med en budget i balans. Men som förvaltningschefen Lotta Tronêt förklarade är detta bara steg ett. Innan året är slut kommer det med all sannolikhet att tillkomma ytterligare besparingskrav.
23,3 miljoner av de 34 miljonerna ska nu sparas genom att inte utöka grundbemanningen i vårdverksamheterna, så som nämnden tänkte förra året, då man gav förvaltningen detta uppdrag, bland annat med syfte att det skulle minska behovet av timvikarier, övertid, fyllnadstid och inbeordringar.
Den frågan blev det mest diskussion kring. "Det blir en ökenvandring", menade Solweig Sundblad (S) men fick mothugg av majoritetspolitikerna som alla förklarade vikten av att hålla budgeten.
– Kan ni fixa 23 miljoner någon annanstans så ställer jag mig gärna bakom det men vi kan inte gå med underskott, menade Bitte Myrsell (M), nämndens ordförande.
Solweig Sundblad gav sig dock inte och tyckte att nämnden borde begära att få det statliga bidrag för den så kallade äldreomsorgssatsningen som kommit in till kommunen sedan pandemins första år men som vården inte får ta del av.
Med siffrorna 5 mot 4 röstades förslaget om grundbemanningen igenom. Socialdemokraternas och Sverigedemokraternas fyra ledamöter ville att grundbemanningen skulle utökas medan majoritetens fem (M, NE, C, MP och L) ledamöter sa nej.
Med samma siffror togs också beslutet som ska spara 11 miljoner om året som innebär att ambitionsnivån i riktlinjerna för myndighetsutövningen sänks. Detta innebär bland annat att personalen nu ska hjälpa vårdtagarna att handla mat på nätet istället för att fysiskt handla åt dem. Det innebär också att leveranser av matlådor ersätts i 30 procent av fallen med matlådor beställda på nätet
Trygghetskameror för tillsyn nattetid ska användas i större utsträckning än i dag och när förvaltningen tar nya beslut om vårdtagarnas insatser ska schablontiderna minskas.
Måndagens beslut innebär att förvaltningen får i uppdrag att arbeta vidare med de två åtgärder som nämnden nu röstat fram. Senare i mars ska nämnden ta definitivt beslut om båda åtgärderna.
Två av besparingsförslagen skrotades helt. Att ta bort nattbemanningen på vissa särskilda boenden var inget som något parti ställde sig bakom. Inte heller förslaget att personaleffektivisera med en procent.
Tre andra förslag utgick från ärendelistan och behövdes heller inte eftersom man fått ihop besparingar på 34 miljoner. Dessa förslag kommer med all sannolikhet ändå att genomföras av Lotta Tronêt, som kan ta dessa beslut självständigt:
– Det är sånt som initialt kostar lite pengar men som vi räknar med kommer att innebära besparingar på sikt.
De tre förslagen handlar om omorganisation inom förvaltningen. Exempelvis ska hemtjänsten organiseras om och inte längre tillhöra flera olika resultatenheter.
Ett annat av dessa förslag är att anställa fler i det som tidigare hette Trygg hemgång, numera utredningshemtjänst. Genom att utöka den verksamheten tror förvaltningen att man ska kunna ta hand om fler personer som är färdigbehandlade inom sjukvården men som inte klarar sig själva i hemmet. Med en större utredningshemtjänst ska fler få hjälp till bättre planering av insatser. Därmed hoppas man att behovet av korttidsplatser minskar.