Bara kommunalråd kan få omställningsstöd

Endast den som varit kommunalråd i Enköpings kommun kommer att kunna få ekonomisk hjälp av kommunen i upp till två år, under tiden personen hittar ett nytt jobb.

Kommunalråden Peter Book (M), Anders Wikman (NE) och Jesper Englundh (S) är just nu de tre förtroendevalda politiker i Enköping som kommer att kunna få omställningsstöd.

Kommunalråden Peter Book (M), Anders Wikman (NE) och Jesper Englundh (S) är just nu de tre förtroendevalda politiker i Enköping som kommer att kunna få omställningsstöd.

Foto: EP/arkiv

Enköpings kommun2023-03-21 05:00

Ett beslut i kommunstyrelsen i förra veckan omöjliggör det därmed för ytterligare fem eller sex politiker att också de kunna få detta omställningsstöd.

– Syftet med den här uppgörelsen var från början att den skulle vara till för den som varit kommunalråd. Nu har vi säkerställt att det blir så, säger Peter Book (M), kommunstyrelsens ordförande.

Syftet med omställningsstödet är att ge vissa förtroendevalda som lämnat sina uppdrag ekonomisk hjälp under övergången till arbetslivet.

Som EP berättat tidigare var reglerna för att få stödet dock formulerade så att det var svårt att tolka vilka förtroendevalda som kunde ha rätt till det. Personen ska ha haft uppdrag hos kommunen på "heltid eller betydande del av heltid med sammanlagt minst 40 procent". Men ingenstans fanns beskrivet vad som räknas som heltid för en förtroendevald person. 

Vid årsskiftes infördes nya arvodesregler i Enköpings kommun. Tack vare att gruppledararvoden infördes, och höjdes, kunde fem, sex politiker komma upp i månadslöner på 37 000 eller mer och det var oklart om även dessa skulle kunna omfattas av omställningsstödet.

Till kommunstyrelsens sammanträde fanns ett förslag till politikerna att ta ställning till; de förtroendevalda som skulle omfattas var de som kom upp i fasta månadsarvoden på minst 28 600 kronor ( minst 40 procent av det så kallade basarvodet, alltså nivån på riksdagsmännens arvoden ). Enligt förslaget skulle samtliga fasta arvoden få räknas in, även gruppledararvodena, trots att dessa uppdrag egentligen inte anses vara ett förtroendeuppdrag utan något partierna internt beslutat om.

Men kommunstyrelsen tyckte inte att gruppledaruppdraget skulle räknas in. Men hänvisade till kommunallagen, där förtroendevalda endast definieras som ledamöter och ersättare i fullmäktige, nämnder och fullmäktigeberedningar. Därmed kan gruppledaruppdragen inte ligga till grund för omställningsstödet.

Kommunstyrelsen ändrade också reglerna så att omställningsstödet, som är 85 procent första året och 60 procent år två, ska samordnas och minskas med andra förvärvsinkomster redan från första året och inte som nu, endast år två. Detta, påpekas det i beslutet, är mest ekonomiskt fördelaktigt för en kommun, som annars skulle riskera att få betala ut både omställningsstöd och lön till samma person om han eller hon fick arbete i kommunens verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!