Nya arvodena – nu kan fler leva på politiken

Utöver de tre kommunalråd som jobbar heltid med politiken i Enköpings kommun finns ytterligare fem politiker som får mer i arvoden varje månad än en genomsnittssvensk tjänar.

Förutom de tre kommunalråden finns nu ytterligare fem politiker i Enköpings kommun som har möjlighet att leva på sitt arvode.

Förutom de tre kommunalråden finns nu ytterligare fem politiker i Enköpings kommun som har möjlighet att leva på sitt arvode.

Foto: EP Arkiv

Enköpings kommun2023-02-08 05:00

De nya arvodena

Trots att de är så kallade fritidspolitiker tjänar fem personer ändå så mycket på politiken att de får ihop långt över en genomsnittlig lön (se faktaruta). Detta beror förstås på att de har flera uppdrag och sitter i många sammanträden varje månad. De nya arvodena gör att de inte måste jobba med sina civila arbeten.

– Nu kan vi få bättre politiker som är mer pålästa och kan underbygga sina beslut på ett annat sätt. Jag tror det behövs både för Enköpings skull och för oss på det personliga planet. Ska man ha ett civilt jobb samtligt blir man otillräcklig överallt, säger Linda Johansson (S).

Med ett sammanlagt månadsarvode på ungefär 46 000 kronor är hon är en av de fem som kommer att kunna ägna sig åt politiken på heltid. Den fasta delen av hennes arvoden, drygt 38 000 kronor, får hon för att vara partiets gruppledare på 33 procent samt vice ordförande i upplevelsenämnden och i plan- och exploateringsutskottet, plex. "Hennes" nämnder och utskott kommer att ha cirka 60 sammanträden i år, och om hon deltar på alla ger det henne ett genomsnittligt sammanträdesarvode på drygt 8 000 kronor per månad.

undefined
" Nu kan vi få bättre politiker som är mer pålästa och kan underbygga sina beslut på ett annat sätt", säger Linda Johansson, Socialdemokraterna.

Matz Keijser är partiets gruppledare på de resterande två tredjedelarna, vilket ger honom drygt 40 000 kronor per månad. Till det kommer sammanträdesarvoden för tio sammanträden i kommunfullmäktige per år, vilket i snitt ger en sammanlagd månadsinkomst på drygt 41 000 kronor. Matz Keijser berättar att de nya reglerna gjort det möjligt för honom att ta tjänstledigt från sitt ordinarie jobb och ägna sig åt partiet på heltid.

– Nu kan vi fördela gracerna och hjälpa Jesper (Englundh) att fokusera på att vara kommunalråd. Det här har gett oss helt nya förutsättningar, säger han.

Matz Keijser jämför med hur det var när hans egna barn var små och han jobbade heltid vid sidan av politiken.

– Man fick ju lägga familjen åt sidan. Jag hade tur som hade en förstående fru, säger han.

Sverigedemokraternas Benjamin Albertsson är partiets nya gruppledare, något som ger honom 43 610 kronor per månad. Tillsammans med sammanträdesarvode för tio fullmäktigemöten per år kommer han nu att få månadsarvode på i snitt 44 500 kronor.

Benjamin Albertsson säger att han trappat ner på jobbet i pappans måleriföretag och nu bara kommer att hoppa in sporadiskt.

– Politiskt arbete handlar inte om lön utan om engagemang. Man vill göra skillnad, inte tjäna pengar. Men det är klart att arvodet gör att man kan fokusera på politiken, säger han.

Centerpartiets Ulrika Ornbrant var kommunalråd förra mandatperioden. Hon berättar att hon nu börjat jobba som lärare igen, men bara en dag i veckan. 

– Dels vill jag hålla mig ajour med yrket och dels vill jag göra något mer än bara politik. Vi får se hur det fungerar, säger hon.

– Det är viktigt med bra arvoden, det ger bra förutsättningar som gagnar politiken. Skulle jag jobba heltid och ha de här uppdragen skulle jag köra slut på mig själv, säger hon.

Den här mandatperioden är hon partiets gruppledare, sitter i fullmäktige, är ordförande i plex, ledamot i kommunstyrelsen och dess arbetsutskott. Som gruppledare och plexordförande får hon fasta arvoden på 36 460 kronor i månaden. Till det kommer sammanträdesarvoden för cirka 40 sammanträden, vilket i snitt ger drygt 6 200 kronor per månad. Totalt drygt 42 500 i månaden.

undefined
Ulrika Ornbrant (C) var kommunalråd förra mandatperioden. Nu har hon börjat jobba som lärare igen, men bara en dag i veckan. "Skulle jag jobba heltid och ha de här uppdragen skulle jag köra slut på mig själv", säger hon.

Nystart Enköpings Tuija Rönnback kommer upp i en månadsinkomst nästan exakt i nivå med genomsnittssvensken. Än så länge arbetar hon heltid på Försäkringskassan men går i pension därifrån i oktober. 

– Hade jag inte gjort det hade jag nog fått gå ner i tid. Det är svårt att göra ett bra jobb i politiken annars, säger hon.

Hon är partiets gruppledare på 30 procent, som sådan och som ordförande i socialnämnden får hon 30 600 kronor i fasta arvode varje månad. Hon sitter också i fullmäktige, kommunstyrelsen och är ersättare i plex. Ett 50-tal sammanträden om året i dessa ger i snitt 6 400 kronor per månad i sammanträdesarvode.

I måndags hade Moderaterna ännu inte bestämt sig för hur partiet ska fördela tiden, och månadsarvodet på 47 900 (574 800 kronor, per år) mellan de två nyvalda gruppledarna Joséphine Närholm och Erik Jansson. Om någon av dem får så stor del att hen kommer upp i ett månadsarvode som överstiger en svensk genomsnittslön är därför oklart ännu.

Genomsnittslön

Medellönen, genomsnittslönen, i Sverige låg 2021 på 37 100 kronor i månaden, enligt SCB:s senaste statistik från 2021.

EP har valt den svenska genomsnittslönen som nedre nivå när vi granskat arvodena för de bäst betalda politikerna.

Valet utgick från Konsumentverkets bedömning att genomsnittslönen gott och väl är tillräcklig för att täcka en persons utgifter varje månad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!