Försäljningar klarar positivt resultat

Engångsintäkter från exploateringsmark räddade kommunens ekonomi 2019.

Ingvar Smedlund och Jesper Englundh, finanskommunal- respektive oppositionsråd, är båda såväl glada som oroade över resultatet i den 254 sidor långa årsredovisningen för 2019.

Ingvar Smedlund och Jesper Englundh, finanskommunal- respektive oppositionsråd, är båda såväl glada som oroade över resultatet i den 254 sidor långa årsredovisningen för 2019.

Foto: Enköpings-Posten

Enköpings kommun2020-03-12 06:00

Nästan 50 miljoner kronor i positivt resultat för Enköpings kommun 2019. Det visar förslaget till årsredovisning som presenterades för kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdagen.

I budgeten för 2019 som fullmäktige beslutat om räknade man med  ett positivt resultat på 25,7 miljoner kronor, enligt de siffror som redovisas nu är resultatet 49,6 miljoner kronor, nästan dubbelt så mycket. 

Ser man på hela kommunkoncernen där förutom de kommunala verksamheterna även Enköpings kommuns moderbolag AB (EMAB) och dotterbolagen Enköpings hyresbostäder (EHB) och Ena energi (ENAE) ingår blir det positiva resultatet hela 161,5 miljoner kronor.

Men det är intäkter från exploateringsverksamheter, det vill säga försäljning av mark i till exempel Åkersberg och Älvdansen som förklarar överskottet för kommunens verksamheter. För enbart koncernbolagen uppgår resultatet till 111,9 miljoner kronor, men intäkter av försäljningar från EHB svarar för 87,6 miljoner kronor av den summan.

– Tar man bort jämförelsestörande poster från de 49,6 miljoner som är kommunens resultat blir det bara 500 000 kronor kvar. Nämndernas resultat ligger på minus 20,4 miljoner, säger Ingvar Smedlund (M), kommunstyrelsens ordförande.

–  Det är klart att vi är tacksamma för engångsintäkterna från försäljningar, men verkligt oroande är naturligtvis verksamheternas kostnader. Det är framför allt vård- och omsorgsnämnden som avviker stort jämfört med budget, tillägger Ingvar Smedlund. 

Jesper Englundh (S), oppositionsråd, instämmer i Smedlunds beskrivning av resultatredovisningen, men vill framhålla att exploateringsintäkter som kommunen nu får in är en effekt av arbete som gjordes även under föregående mandatperiod då (S) var ledande parti:

– Men vi delar naturligtvis bilden av att den dagliga driften måste täckas av skatteintäkter och statsbidrag, verksamheterna kan inte gå med underskott, säger Jesper Englundh.

Hur kommunen, och i synnerhet vård- och omsorgsnämnden, ska komma till rätta med budgetöverskridanden, är en fråga som såväl kommunalråd som facknämnder har att arbeta med.

–  Förut pratade man om snöröjning som en osäker budgetpost, nu kan det i stället vara LSS-beslut eller missbruksvård som gör det svårt att beräkna kostnader. Men vi har att hantera det, digitalisering, nya arbetssätt och rutiner är delar av det, säger Ingvar Smedlund.

Jesper Englundh nämner vikten av förebyggande arbete, och samverkan med regionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!