Förändringar väntar när hemtjänsten sparar

Hemtjänsten står för en stor del av underskottet inom vård- och omsorg. Nu väntar åtgärder för att få ned kostnaderna.

Hemtjänsten står för den största delen i vård- och omsorgens minusresultat. Vad det beror på ska analyseras och åtgärder måste till för att få en budget i balans.

Hemtjänsten står för den största delen i vård- och omsorgens minusresultat. Vad det beror på ska analyseras och åtgärder måste till för att få en budget i balans.

Foto: Dragi Prvulovic/TT

Enköpings kommun2020-03-05 07:00

Av vård- och omsorgsnämndens minus på 24 miljoner kronor 2019 ligger 16,2 på hemtjänsten

– Hemtjänsten är en komplex affär. Det är svårt att förutse behoven under året och därmed svår att lägga en budget, konstaterar Lotta Tronêt, chef för vård- och omsorgsförvaltningen.

Den förändring man ser, och som ökar kostnaderna, är att både antalet kunder och utförd tid ökar mer hos de privata hemtjänstutförarna än hos hemtjänsten i kommunens egen regi.

– Vi är fundersamma över varför det sticker iväg så mycket där och vi jobbar med att analysera vad siffrorna står för, säger Lotta Tronêt.

Flera åtgärder kan behövas för att komma tillrätta med de höga kostnaderna. En kan vara att se över biståndsbesluten. 

– Jämfört med andra kommuner är vi rätt generösa i besluten här. Man kan exempelvis ha dubbla beslut, med hemtjänst både vid ett boende och i hemmet och det är ytterst få kommuner som har det, säger Lotta Tronêt.

Ett annat exempel är att kommunen, oavsett kundens behov, alltid erbjuder varm matlåda varje dag. Mycket resurser läggs på långa sträckor med bil. En lösning kan vara kalla matlådor som levereras två gånger i veckan. 

– Det behöver inte vara norm med varma matlådor. Det handlar om att arbeta mer effektivt utan att det inkräktar på kundens behov, säger Lotta Tronêt.

Att utnyttja tekniken kan också spara pengar. Tillsynsbesök kan exempelvis göras via telefon eller med tillsynskamera.

–  Har man behov av personligt besök ska man naturligtvis få det. Men vi måste bli tryggare i att skilja på önskemål och behov. Vi måste tänka annorlunda och våga prova andra sätt att jobba på. 

Det är förändringar som kan komma att märkas, både för kunder och personal i omsorgen.

– Det kan kännas tufft och vi måste kunna förklara förändringarna. Vi talar mycket om det med politikerna i nämnden, säger Lotta Tronêt.

Årets budget för hemtjänsten är ännu snävare än tidigare, 177,6 miljoner vilket är 14 miljoner kronor mindre än vad hemtjänsten kostade 2019.

–  Vi måste helt enkelt anpassa oss till tilldelade resurser. Men det är komplext, när vi behöver effektivisera blir det på omsorg i egen regi. Där kan vi jobba med pengen på ett annat sätt, med större volymer och en annan kontroll. Ersättningen till privat drift styrs av LOV och avtal, säger Lotta Tronêt.                     

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!