Kommunen säger att de påpekat fel och brister: "Ingen förvarning"

Enköpings kommun säger att de påpekat fel och brister flertalet gånger till hemtjänstföretaget Continuum innan deras avtal sades upp och en polisanmälan om välfärdsbrottslighet lämnades in.

Agneta Resin verksamhetschef på vård- och omsorgsförvaltningen i Enköping.

Agneta Resin verksamhetschef på vård- och omsorgsförvaltningen i Enköping.

Foto: Vård- och omsorgsförvaltningen Enköping

Enköpings kommun2024-05-28 18:44

I granskningar ska Enköpings kommun ha funnit oklarheter i de ekonomiska transaktioner hos de två hemtjänstföretagen Continuum och Allas vård och omsorg (SVO). Det var anledningen till Continuum och Allas vård och omsorg (AVO) blivit polisanmälda för så kallat välfärdsbrottslighet och att avtalsbrott ligger till grund för att deras avtal blev uppsagda. Det sa Mikael Gustavsson Roxell under föregående vecka till EP.

– Vi har inte kunnat få verifierat att en polisanmälan gjorts eller att det pågår en förundersökning som vård- och omsorgsnämndens ordförande Bitte Myrsell (M) gick ut med i ett pressmeddelande. Det saknas belägg för välfärdsbrottslighet och vi kände inte till att det pågick någon utredning innan vi tog emot uppsägningsbeskedet, säger Edvard Camara vd på Continuum.

Varför fördes ingen dialog direkt med de här två företagen kring deras brister? Utan de fick vetskap efter beslutet var taget om att avtalen skulle sägas upp?

– Jag förstår att de är besvikna, att de inte vet och känner sig oförstående, säger Agneta Resin, verksamhetschef på vård- och omsorgsförvaltningen  i Enköpings kommun.

Trots att hon säger sig veta att de är oförstående, menar hon att kommunen berättat för Continuum att de agerat fel:

– Vi har påtalat flera gånger innan och berättat vad det funnits för fel och brister. Men våra jurister och andra har rått oss att hantera uppsägningen det på det här viset eftersom det också gjordes en polisanmälan, säger Agneta Resin.

Hon menar att polisanmälan existerar, även om ingen lyckats få den verifierad, och att hon pratat med polisen och lämnat en anmälan innan pressmeddelandet gick ut.

– Antingen häver man ett avtal efter att man blivit varnad och brister påpekats eller så sägs ett avtal affärsmässigt helt enkelt upp. I det här fallet hänvisar kommunen till att avtalet sades upp på grund av avtalsbrott och samt anser att vi är kriminella och ägnar oss åt välfärdsbrottslighet. Det stämmer inte att vi fått veta något innan. Vi har alltid fått godkänt vid avstämningar, säger Edvard Camara.

I ett brev till kommunen under tisdagen skriver Edvard Camara att påståendet att Continuum ägnar sig åt välfärdsbrottslighet är helt felaktigt och skadar deras renommé allvarligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!